Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sedmnáct zmatečných z ČSSD: Hlasovali proti vůli Sobotky a Babiše! Dnes musí znovu

Autor: Vera Renovica, Jan Exner - 
25. července 2014
07:55

Celkem 17 členů ČSSD připravilo horké chvilky svému předsedovi a premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (44). Pomohli prosadit zákon, který se koalici nelíbí. A tak se vše vzalo zpět a dneska bude Sněmovna hlasovat znovu!

O co jde? »Diverzant« Milan Urban (55, ČSSD) propašoval do návrhu na podporu zelené nafty pro zemědělce také snížení spotřební daně na benzin a naftu obecně.

A ve vlastní straně nalákal šestnáct důvěřivců, kteří to s ním odhlasovali, prý aniž by věděli, co činí. To rozzuřilo celou koalici, obzvlášť ministra financí Andreje Babiše(59, ANO), který hned spočítal, že pokud se sníží daň, přijde státní kasa o 14 miliard korun – s čímž někteří analytici nesouhlasí.

Kartáč pro Urbana

Dnes už prý budou „pomýlení“ poslanci poučenější. Včera totiž dostali ve Sněmovně »kartáč« a předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák nyní suverénně tvrdí, že všichni kromě odpadlíka Urbana budou hlasovat proti návrhu. Ten je teď na černé listině a Blesku radši nezvedal telefon.

Na esemesku, kde jsme se jej ptali, jaké bylo jednáni klubu, odpověděl jindy výřečný politik pouze: „Atmosféra standardní.“ Sobotkase zatím vzteká. „Myslím, že to byla velká chyba ze strany poslance Urbana. Odpovědný poslanec sociální demokracie by takhle postupovat neměl,“ řekl včera k Urbanově »zradě«.

Premiér na selhání svého klubu řekl, že jeho poslanci, kteří hlasovali »špatně«, prostě nevěděli, o čem hlasují a Urban je podvedl. Jenže tři z nich pro Blesk připustili, že návrh četli a souhlasili s ním. „Vážím si jich,“ napsal k tomu Blesku sám Urban.

Znamená to, že premiér lže? Anebo se trojice poslanců jen snaží na poslední chvíli přesvědčit veřejnost, že za peníze daňových poplatníků odvádějí svoji práci poctivě? Ať tak či onak, je to hodně špatná bilance…

Otázka: „Je správné tvrzení premiéra Sobotky, že jste nevěděli, o jakém návrhu hlasujete?“

Jan Birke (45)
„Udělal jsem chybu, říkám to od první chvíle. A až o zákonu budeme hlasovat znovu, budu už hlasovat jinak.“
Antonín Seďa (53)
„Já jsem věděl, o čem hlasuji. Důvodem je mé přesvědčení, že snížení spotřební daně je dobrou cestou, jak pomoci české ekonomice a hlavně občanům. Mimochodem, pro tento návrh jsem hlasoval již potřetí.“
Václav Zemek (40)
„Při předchozím hlasování jsme neměli dostatek informací, takže i já jsem hlasoval, jak jsem hlasoval. Teď už o tom vím víc, hlasovat budu jinak.“
Ladislav Šincl (48)
„Mým úmyslem bylo hlasovat jinak, než bylo na hlasovací listině. Důvodem je to, že chci dodržet koaliční smlouvu a neohrozit priority ČSSD, jako jsou valorizace důchodů, zvýšení platu hasičů, policistů… Proto jsem využil svého práva a podal námitku. Tuto námitku pak Sněmovna odsouhlasila.“
Adam Rykala (45)
Byl jsem si vědom, o čem se hlasuje a tento návrh, který by snížil ceny pohonných hmot, jsem s čistým svědomím podpořil. Již v minulém volebním období, kdy jsme seděli v opozičních lavicích, jsme snížení cen pohonných hmot prosazovali. Jedním z pozitivních efektů by bylo snížení jízdenek u celé řady autobusových dopravců, kteří by rovněž ušetřili peníze našich občanů, předně pak cestujících studentů, kteří denně dojíždějí do škol. A také by ušetřili provozní náklady policisté, hasiči, záchranáři a vůbec všichni, kteří ke své práci pohonné hmoty potřebují.
Jiří Koskuba (58)
Věděl jsem, o čem a proč hlasuji. Daně se snad nemusí jenom lidem zvyšovat. Na druhé straně chápu, že se to strážcům státní kasy nemusí líbit. Ale nenavrhovalo se to právě za ČSSD poprvé. A mělo by to jistý pozitivní efekt i pro stát, kraje, města, ČD, lidi jezdící za prací aj. Cena dopravy se totiž promítá do všeho.

Vlastimil Gabrhel (36)
Do uzávěrky listu neodpověděl.

Václav Klučka (61)
Do uzávěrky listu neodpověděl.

Josef Novotný (61)
Do uzávěrky listu neodpověděl.

Pavel Ploc (50)
Do uzávěrky listu neodpověděl.

Miroslava Strnadlová (59)
Do uzávěrky listu neodpověděla.

Milan Urban (55)
Strůjce pozměňovacího návrhu, který dobře věděl, pro co hlasuje a proč.

Pavel Havíř (58)
Do uzávěrky listu neodpověděl.

Richard Dolejš (43)
Do uzávěrky listu neodpověděl.

Ladislav Velebný (57)
Po celý včerejšek nedostupný.

Jaroslav Foldyna (54)
Po celý včerejšek nedostupný.

Zuzana Kailová (40)
Nereagovala na dotaz zaslaný po předchozí dohodě.

Víte, že…
…proklínaný Urbanův pozměňovací návrh by snížil spotřební daň u nafty o 2,50 Kč na litr a u benzinu o 1,50 Kč na litr?

marais ( 31. července 2014 22:31 )

Tohle je fakt děsný,co poslanci dělají! Urban tohle měl projednat hlavně na MF, protože tohle je desetimiliardový zásah do rozpočtu!!!!!!!!!!!!pak se nikdo nemůže divit, že máme furt deficity !

gaygenius ( 27. července 2014 18:31 )

Koukněte se na toto video http://www.youtube.com/watch?v=tVvNJrdV43k

jete ( 25. července 2014 10:48 )

...no klucí šikovný budou hladsovat znovu,páč se spletli.Když si prý onehdá omylem odsouhlasili zvýšení platu....to prý opravit nešlo...se poseru!!!!!!

aronak ( 25. července 2014 10:07 )

Nějak mi není jasné, jak mohou dnes hlasovat znovu, když je ten zákon již odsouhlasený. Tak snad umí alespoň číst, tedy každý ví o zákonu, který schvaluje, vše. Tedy, tak by to mělo být - že to tak není, je jasné, včera dokázali, že schvalované zákony nikdo ani neotevře, natož, aby je nastudoval. V normální práci by za takovéto zmetky dostali zaměstnanci vyhazov z práce. To, že se nyní snížila daň na pohonné hmoty, je tak akorát dobré pro kapsu majitelů benzínek, protože si navýší marži. Státní kasa dostane méně a lidé budou platit úplně stejně, určitě se cena pro spotřebitele nesníží.

zabibol ( 25. července 2014 09:53 )

Napřed je třeba definitivně zlikvidovat komunisty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa