Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dali mu novou smrtící injekci: Vrah z Arizony umíral více než hodinu!

Dvojnásobný vrah Wood dostal trest smrti. Poprava se však příliš nepovedla
Dvojnásobný vrah Wood dostal trest smrti. Poprava se však příliš nepovedla  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
24. července 2014
09:35

K trestu smrti ho odsoudili za vraždu dvou lidí. Joseph Rudolph Wood však návdavkem dostal více jak hodinu utrpení. Po aplikaci smrtící injekce se totiž opět objevily problémy. Kvůli novým smrtícím látkám, které v USA používají.

Wood, který v roce 1989 zastřelil svou tehdejší přítelkyni a jejího otce, byl prohlášen za mrtvého až 1 hodinu a 57 minut od chvíle, co poprava ve věznici města Florence začala. Podle obhájců Wood prokazatelně dýchal a byl naživu nejméně 70 minut od začátku popravy, přičemž obvyklý její čas se pohybuje kolem deseti minut...

Obhajoba se na poslední chvíli snažila popravu odložit stížností na údajné porušení ústavy, neboť arizonská věznice odmítla zveřejnit, kdo ji poskytl náplň do smrtící injekce. Podle obhájce Dalea Baiche, který označil popravu za zpackanou, se odsouzenec dlouhé minuty zajíkal lapal po dechu.

Arizona patří k řadě amerických států aplikujících tresty smrti, které jsou nuceny nahrazovat doposud užívané směsi smrtících léků novými přípravky. Důvodem je postoj velkých výrobců léčiv, především z Evropy, kteří se zavázali neposkytovat americkým věznicím látky používané k usmrcování odsouzenců.

Kritici tvrdí, že nevyzkoušená farmaka mohou popravovaným způsobit značné utrpení. Arizona používá kombinaci sedativum midazolam a analgetikum hydromorfon.

Woodův případ se přidal ke dvěma podobně problematickým popravám z letošního roku. V lednu vězeň v Ohiu umíral 25 minut a jeho obhájci si stěžovali na to, že mu injekce způsobila nesnesitelné utrpení. Koncem dubna pak v Oklahomě kvůli problému se zaváděním smrtelné látky do těla odsouzeného ředitel věznice popravu dokonce zastavil, muž však poté zemřel na infarkt.

zelena.karkulka ( 24. července 2014 22:43 )

Myslím,že by to mělo být pravidlo-není důvod,aby to měl bezbolestné-ty jeho oběti taky trpěly.

rumovapalice ( 24. července 2014 15:25 )

třeba u vás v čobolistánu

rumovapalice ( 24. července 2014 15:24 )

proč raději nedávaj elektrický křeslo, to sebou škubne jednou a je v pánu

dynaty ( 24. července 2014 12:47 )

agfor ( 24. července 2014 11:54 )

Z toho by si měly vzít příklad i české soudy. Smrt za smrt.

Zobrazit celou diskusi