Po tropickém víkendu přišly bouřky, tentokrát přesně, jak meteorologové varovali. A s nimi i lokální přívalové deště, místy i kroupy. Pořádně zapršelo i v Praze, kde déšť způsobil problémy na komunikacích i v metru.

V Praze na Žižkově se Husitská ulice rázem změnila v říční koryto. Řidič či řidička malého Fordu Ka jej nedobrovolně sjela, i přes marnou snahu zabrzdit...

Video
Video se připravuje ...

Prahu zasáhly přívalové deště. Tahle silnice se změnila v řeku Video od čtenáře

Na pilno rázem měli na řadě míst hasiči. Ti pražští museli v pondělí večer po přívalovém dešti odčerpat vodu ze sklepů či restaurací pod úrovní terénu zhruba na třiceti místech po celé Praze. Nejvíc škod způsobil přívalový déšť v Michli, Nuslích a v centru. ČTK to řekla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Na Václavském náměstí byl vytopen vestibul stanice metra A Mústek a zázemí Divadla ABC ve Vodičkově ulici. "Letos to není poprvé, Divadlo ABC bylo zaplavené již 27. května a 7. července. Opět je vytopené veškeré zázemí divadla, kanceláře, herecké šatny i sklady kulis," sdělila ČTK mluvčí Městských divadel pražských Tereza Mrzenová. 

Blesk udeřil do domu

Ke třem desítkám případů vyrazili dnes odpoledne hasiči ze Středočeského kraje. Většinou zasahovali u popadaných stromů nebo čerpali vodu ze sklepů, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Lenka Kostková. Ve Bzové na Berounsku blesk udeřil do budovy, z podkroví se pak kouřilo. "Hasiči to překontrolovali termokamerou, žádná škoda ale nevznikla," uvedla mluvčí.

Popadané stromy zastavily provoz na tratích

Stromy, které při odpolední bouřce se silným deštěm na Vysočině spadly na koleje, zastavily provoz na železniční trati Havlíčkův Brod - Veselí nad Lužnicí v úseku mezi Havlíčkovým Brodem a Šlapanovem. Podle webu Českých drah je v úseku vedena náhradní autobusová doprava. Výluka by měla trvat do půlnoci.

Také v Hluboké nad Vltavou spadl strom na trakční vedení na železniční trati, doprava byla zastavena, řekla ČTK mluvčí hasičů Vendula Matějů. Jihočeští hasiči po bouřkách provázených přívalovými deštěm odklízejí stromy popadané na komunikace a čistí ucpané kanály. Nejvíce bouře zasáhla Českobudějovicko.

Vlna bouřek zasáhla dnes i jižní Moravu, za sebou zanechala kromě popadaných stromů na silnicích i další následky. V Kuřimi na Brněnsku museli hasiči vyčistit ucpanou propusť, protože hrozilo zatopení čerpací stanice zemního plynu. Ještě před bouřemi přitom hasiči na několika místech vyjížděli také k požárům polí a strnišť.