Soudní líčení začalo v pondělí ve 13 hodin a dostavila se k němu pouze Darina Nová. Ta před soudem znovu vypovídala o bouřlivém manželstvím s Josefem Rychtářem, který ji sprostě urážel, vyhrožoval, a dokonce surově bil.

Naposledy se bývalí manželé setkali u soudu letos v dubnu, kdy se Rychtář snažil přesvědčit soud o tom, že to byla právě Darina, která Josefa fyzicky napadla. Podle něj ho pobodala nožem a pak vyhrožovala sebevraždou skokem ze střechy. Případ byl tedy odložen na květen, později na červen. Tam se však Rychtář nedostavil.

Rychtář žádá o trest smrti

Také dnes se na soud vykašlal. Vdovec se v neděli v půl desáté večer omluvil mailem s tím, že na tom není psychicky dobře. Za sebe poslal jen svého zastupujícího advokáta Milana Hulíka. Ten si během padesátiminutové výpovědi Dariny Nové v soudní síni podřimoval. Rychtář v omluvném dopise navíc uvedl, že se cítí stále nevinen, že na svou bývalou manželku nikdy nevztáhl ruku. V případě ale, že by ho i přesto soud uznal vinným, žádal v dopise o trest smrti.

Darina se těsně před líčením schovávala v jiné místnosti, aby se nemusela setkat se svým exmanželem. Netušila, že nepřijde. Nová má z Rychtáře strach, který se čím dál stupňuje. V neděli totiž Rychtář zanechal v domě v Říčanech pro Darinu DVD s filmem Smrt jí sluší. Nová se zalekla a bere to jako hrozbu od Rychtáře. Tento fakt její advokát také nechal zapsat do soudního spisu.

Mlátil mě, až tekla krev

Bývalá žena Rychtáře vypovídala o brutálním napadení, které zažila v srpnu 2012. Rychtář prý přišel domů do Říčen opilý i se synem Josefem mladším a chtěl po Darině pusu a další intimní věci. Odmítla ho, následně mu šla však uvařit kafe do firmy, která leží na stejném pozemku jako jejich dům. "Vtom mu zavolala Iveta a on před ní o mně mluvil velmi hanlivě. Ohradila jsem se proti němu, ať o mně takhle nemluví a on mi dal facku. Tu jsem mu vrátila, a to jsem neměla dělat. Tím se spustila sprcha ran a pěstí do hlavy. Začala mi téct krev, ale on nepřestával. Škrtil mě a tlačil mě do koupelny. Jediné, na co jsem v tu chvíli myslela, bylo, že nesmím upadnout," šokovala u soudu Darina Nová.

Tím však Rychtářova brutalita podle Dariny nepřestala. Poté, co ji v tomto stavu v koupelně nechal, se vrátila zpět do jeho pracovny a znovu se proti nadávkám ohradila. "Začalo druhé kolo. Mlátil mě i přesto, že mi tekla krev. Pak mi řekl, ať si zavolám záchranku i policii. Tak jsem volala svému synovi Josefovi a sanitka mě odvezla do nemocnice," přiznala Nová s tím, že skončila na JIP oddělení.

Darina se těšila, že rozsudek nad Rychtářem padne už dnes, ovšem soud byl odročen a hlavní líčení bylo přeloženo na říjen.

Rychtář za napadení Dariny dostal loni v květnu desetiměsíční podmínku s ročním odkladem a peněžitý trest, tedy odškodné, které musí zaplatit Darině. Proti trestu se, jak už má ve zvyku, odvolal, a tak se tato kauza táhne už rok.