Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vdova po kuřákovi vysoudila rekordní odškodné: 23,6 miliardy dolarů!

Americký výrobce cigaret má podle soudu zaplatit rekordní odškodné
Americký výrobce cigaret má podle soudu zaplatit rekordní odškodné  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK, simao - 
20. července 2014
20:00

Je to už 18 let, co jí manžel zemřel na rakovinu. Byl závislý na kouření, dopřával si jedné až tří krabiček cigaret denně. Zabilo ho to v 36 letech. a i když se lidský život za peníze nedá vrátit, vdova Cynthie má drobný důvod k radosti. Šek na 23,6 miliard, který by podle soudu měla dostat! Odvolání je však v tomhle případě samozřejmostí.

Soud v americkém státě Florida nařídil druhému největšímu výrobci cigaret v USA vyplatit 23,6 miliardy dolarů manželce kuřáka, který před 18 lety zemřel na rakovinu plic. Oznámil to dnes zpravodajský server BBC News.

Během čtyřtýdenního soudního procesu obhájci Cynthie Robinson poukazovali na to, že tabáková firma RJ Reynolds nedbale informovala kuřáky o nebezpečích konzumace tabáku a návykovosti svých produktů. Tato nedbalost vedla podle nich k tomu, že manžel Robinsonové Michael onemocněl rakovinou plic.

Podle agentury Reuters Michael Reynolds kouřil jednu až tři krabičky cigaret denně od svých 13 let. Mnohokrát se prý pokoušel své závislosti zbavit, ale neúspěšně. Zemřel v roce 1996 ve věku 36 let. Společnost RJ Reynolds uvedla, že se proti rozsudku odvolá. "Tento verdikt je daleko za hranicí rozumnosti a spravedlnosti," podotkl viceprezident firmy Jeffery Raborn.

Zobrazit celou diskusi