Prosinec je pro bývalou první dámu smolný měsíc. Muž jí zemřel šest dní před Vánoci 2011 a matka jen den před loňským Silvestrem.

Poslední návštěva

Paní Markéta na tom nebyla v posledním roce dobře. „Zdraví moc v pořádku není, moc mě bolí nohy. Od kotníků až po kolena, moc špatně se mi chodí. Jsem neustále strašně unavená,“ vyprávěla Blesku maminka Havlové, když jsme ji loni v srpnu navštívili v léčebně dlouhodobě nemocných na Vysočině. Měla za sebou pobyt v brněnské nemocnici a čekala, až si ji dcera Dagmar převeze do Prahy. 30. prosince svůj boj s nemocí prohrála.

Video
Video se připravuje ...

Zprávy: Utajená smrt maminky Havlové a lži o sestřelém letadle! Blesk TV

Utajený pohřeb

I když si paní Markéta stěžovala na to, že na ni její dcera zapomněla a v LDN ji nenavštěvuje, byla to právě Dagmar, která zařizovala všechny náležitosti kolem pohřbu. „Paní Havlová tu byla osobně a o všechno se krásně postarala. Bylo na ní vidět, že je moc smutná. Mamince objednala katolický pohřeb a dorazila na něj celá jejich velká rodina včetně obou sester,“ prozradila Blesku spolumajitelka pohřební služby.

V sobotu 4. ledna bylo pak tělo Markéty Veškrnové uloženo do hrobu na brněnském hřbitově, kde spočinula vedle manžela Karla Veškrny (†78). Přestože Dagmar Havlová podle slov spolumajitelky pohřební služby objednala matce katolický obřad, na hrobě její matky jsou místo květin kameny, což je zvyk ze židovských hřbitovů. Staří Židé při čtyřicetiletém putování museli své mrtvé pohřbívat doslova za pochodu. Ukládali je do mělkých hrobů a těla zatěžovali kameny.

Už to nestihla…

Bývalá první dáma dělala vše pro to, aby si mohla vzít maminku z LDN domů. Pustila se i do přestavby pražské vily. „Vzhledem k tomu, že maminka paní Havlové nemůže chodit do schodů, byla dočasně na doporučení své lékařky umístěna do pečovatelského zařízení. Jakmile bude plošina, kterou paní Havlová nechala ve svém domě vyrobit, dokončena, vezme si opět maminku k sobě domů,“ vzkázala Dagmar Havlová po svém mluvčím na sociální síti.