Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukrajina: Rebelové zoufale zametají stopy?! Na místě havárie panuje chaos

Autor: Petr Šour, yt - 
20. července 2014
05:00

Ukrajina prý má přesvědčivé důkazy, že raketu proti boeingu s 298 lidmi na palubě odpálila ruská posádka obsluhující systém Buk. Proruští separatisté však tvrdí něco jiného a vyšetřování katastrofy navíc sabotují! V místě tragédie přitom záchranáři dál nacházejí těla obětí, zatímco odtud neznámo kam mizí trosky letounu. Dokonalý chaos.

Ukrajinská kontrarozvědka SBU tvrdí, že přesně určila místo, odkud byla osudná střela odpálena. Jde o sektor u obce Snižne u ruských hranic ovládaný separatisty. Příkaz k odpálení rakety podle Ukrajinců vydal velitel povstalecké skupiny Igor Bezler, který je podplukovníkem ruské vojenské rozvědky GRU a přímým podřízeným Igora Girkina-Strelkova, vojenského velitele východoukrajinských radikálů.

Proruští separatisté zatím dál sabotují vyšetřování katastrofy letu MH17 a znemožnili i vznik bezpečné zóny okolo místa neštěstí. Většinou silně opilí rebelové brání přístupu mezinárnodních vyšetřovatelů OBSE, několikrát je zaháněli varovnými výstřely. Zoufale se prý snaží zametat stopy, tvrdí Ukrajina. Rebelové měli z místa neštěstí ukrást i 38 těl a mezi troskami údajně neustále rabují.

Roztroušená těla v trávě: Hrůzný pohled na místo havárie

Od zřícení letu MH12 přitom uplynulo již více než 48 hodin a těla 298 mrtvých pasažérů stále zůstávají ležet rozházená v trávě. Horkým vzduchem už se nese hnilobný zápach. Vedle toho, že rebelové brání v řádném vyšetřování letecké tragédie, se tu krade a rabuje...

Poradce ukrajinského ministerstva zahraničních věcí Anton Gerašenko uvedl, že „teroristé“ zabavovali obětem leteckého neštěstí jejich cennosti. „Tito lovci smrti nejdou jen po penězích a špercích zemřelých, ale i po jejich kreditních kartách,“ napsal na své facebookové zdi.

Rabování jde ruku v ruce s chaotickým ohledáváním místa havárie mezi zrajícími lány s obilím. Podle očitých svědků se roztroušená těla mrtvých už začínají rozkládat. „Je potřeba okamžitě zajistit nějaká chladící zařízení, kam by mohla být těla uložena, aby nezůstávala dál ležet na místě a nebyla vystavena živlům,“ prohlásil mluvčí OBSE Michael Bociurkiw. Jeho týmu však bylo dovoleno v místě havárie zůstat jen 75 minut, než je rebelové donutili odejít.

Vyšetřovatelé před překážkami

Podle mluvčího OBSE jsou proruští separatisté velmi agresivní a pod vlivem alkoholu a možná i drog. „Je to tady nyní svého druhu největší kriminální scéna světě,“ prohlásil Bociurkiw. Mezi proruskými separatisty nelze najít žádnou odpovědnou osobu, která by měla zájem zajistit standardní podmínky k ohledání místa a vyšetření tragédie.

„Naši lidé neměli přístup, jaký by očekávali. Neměli svobodu pohybu, kterou potřebovali ke své práci. Místo havárie nebylo vůbec uzavřeno,“ zhodnotil situaci šéf OBSE Thomas Greminger. Jeho slova ostatně potvrdil i australský novinář na Ukrajině Denjen Dorošenko, který v interview pro Fairfax Media řekl, že separatisté byli naprosto bezradní, jak celou oblast leteckého neštěstí vůbec spravovat.

Za stávajících podmínek je vyšetřování letecké havárie velmi problematické, a pokud to takto bude dále pokračovat, je pravděpodobné, že mnoho věcí, které by mohly vést k objasnění příčin havárie, bude nenávratně zničeno nebo odcizeno. „Přes noc bylo ukradeno obrovské procento trosek včetně částí letadla, o nichž by vás ani nenapadlo, že by si je někdo chtěl vzít,“ konstatoval expert na vyšetřování leteckých neštěstí Geoff Dell. Rozkládající se mrtvá těla navíc představují riziko nákazy, které se každou hodinou zvyšuje.

Video REKONSTRUKCE: Sestřelené letadlo: Kdo všechno byl na palubě? - BLESK.TV
Video se připravuje ...

ninka64 ( 18. srpna 2014 21:10 )

Amerika je původcem všeho zla na světě....http://www.ceskatelevize.cz/porady/10488437622-americke-stoleti-ocima-olivera-stonea/vide o/

ninka64 ( 18. srpna 2014 21:09 )

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Hlas-americke-pravice-Senilni-generalove-NATO-zenou-sve t-do-valky-Evropane-prestante-delat-vazaly-330657

ninka64 ( 18. srpna 2014 21:08 )

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Hlas-americke-pravice-Senilni-generalove-NATO-zenou-sve t-do-valky-Evropane-prestante-delat-vazaly-330657

ninka64 ( 18. srpna 2014 21:08 )

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Hlas-americke-pravice-Senilni-generalove-NATO-zenou-sve t-do-valky-Evropane-prestante-delat-vazaly-330657

ninka64 ( 18. srpna 2014 21:06 )

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10488437622-americke-stoleti-ocima-olivera-stonea/video/

Zobrazit celou diskusi