Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Čeští vojáci poslali z Afghánistánu dopis Zemanovi. Co vzkázali?

Autor: simao, ČTK - 
19. července 2014
05:15

Čeští vojáci z afghánské základny Bagrám poslali prezidentovi Miloši Zemanovi otevřený dopis, v němž děkují za jeho podporu po tragickém úmrtí českých vojáků z minulého týdne. Dopis poslali po ministrovi Martinu Stropnickém, který Afghánistán navštívil.

Dopis podepsali všichni, kteří ve strážní rotě v Afghánistánu působí, řekl ČTK kaplan jednotky Tomáš Mlýnek. Na základně také zřídili malé pietní místo se svíčkou, fotografiemi padlých a českou vlajkou.

Nad ubytovnou českých vojáků stále vlaje prapor na půl žerdi. Vojáci ocenili, že Zeman je několikrát v souvislosti s tragickými útoky z minulých dní podpořil. Podle kaplana jednotky mu také chtějí vzkázat, že "dotáhnou do konce to, co v Afghánistánu začali".

"Vážený pane prezidente, na základě posledního vývoje událostí v provincii Parván - Afghánistán Vám děkujeme za projevenou soustrast rodinám padlých vojáků a projevy úcty k naší činnosti," napsali vojáci. "Dále Vám sdělujeme, že i přes nesmírné oběti, které jsme byli nuceni v posledních dnech podstoupit, v plnění našeho bojového úkolu vytrváme a nikdy se nevzdáme," dodali.

Dopis Zemanovi poslali po ministru obrany Martinu Stropnickém, který za nimi ve čtvrtek přijel na návštěvu. Ministr jej Zemanovi předá na pondělním jednání vlády, kam se Zeman chystá. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka si prezident vyjádření velmi váží. S reakcí chce ale počkat, až jej obdrží.

Kaplan o stavu jednotky: Vojáci víc přemýšlí o životě

Smrt kolegů jednotku hluboce zasáhla. Podle kaplana je to i znát na tématech rozhovorů, které s vojáky vede. Po útoku se začali mnohem více zamýšlet nad zásadními životními otázkami. Tragickou událost si pietně připomněli v hlavní kapli základny.

Na setkání, kam přišla celá rota, promluvili přátelé zemřelých, přišli ale také zástupci koaličních armád nebo amerického velení. "Koaliční vojáci strhávali své nášivky a na znamení účasti je pokládali k fotkám," popsal atmosféru Mlýnek. Další pieta se uskutečnila i po smrti pátého z vojáků, který zemřel po převozu do Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Kaplan ocenil přístup amerických vojáků k tragédii. Jeden z amerických plukovníků se podle něj například zastavil u stolu, kde jedli příslušníci české strážní roty, a kondoloval jim. Čtveřice českých vojáků zemřela 8. července poté, co se v jejich bezprostřední blízkosti odpálil sebevražedný útočník. Těžce zraněn byl další muž, který později navzdory několika operacím zemřel.

ivoadler ( 19. července 2014 13:49 )

Kdo čte pozorně pana prezidenta, nemohl přehlédnout, že volal po zvýšení vojenské přítomnosti NATO v Pobaltí a v Polsku. To znamená, že Ukrajinu nebo přinejmenším Krym, odepsal. Moje řeč, tam není co zachránit. Co se Afghánistánu týče, samozřejmě, že vojáky podržel. Přece neřekne: jděte domů, kluci. Co by tomu řekl Západ?

lunatic ( 19. července 2014 12:05 )

No,ale co jiného by jaksi měl prezident tvrdit? Když se rozhodne zaujmout nějaké stanovisko,tak asi pozitivní,pochvalné,ne?? Těžko může,jako vrchní velitel vojsk vzkázat:"Měli jste zůstat doma!" Když si např.půjde horlivý fanda k filmové star pro podpis,tak ta hvězda s ním možná? prohodí pár zdvořilostních frází - pokud nebude vyloženě cynická;"Vaříme z vody" ... a kupodivu to funguje.

buban ( 19. července 2014 10:59 )

Jste na plesku poprvé? Včerejší článek o pohřbu L.Ligače má také překlep v nadpisu, nemluvě o dalších pravopisných chybách v textu a nemluvě o nesmyslu: "Poslední pohřeb L. Ligače" (postrádám reportáže o prvním a dalších pohřbech L. L.).

libor15 ( 19. července 2014 10:52 )

Nešlo by opravit název článku?

arne127 ( 19. července 2014 10:16 )

Pánové pletete si hrušky s jablky asi vám to nedochází proč tam jsou inu zbabělci se vždy ozvou

Zobrazit celou diskusi