První z případů, který má muž přechodně pobývající ve Zlíně na svém kontě, se stal již 18. ledna letošního roku. V rodinné domě tehdy ukradl věci za sto padesát tisíc korun. Poslední z jeho aktivit proběhla 30. června. Tentokrát se vloupal do zaparkované Škody Felicie, odkud odcizil batoh se stolními hrami. Vesměs bral z domů i bytů zlato, elektroniku, nepohrdl ani dražším alkoholem či sběratelskými mincemi. Celkově vykradl dvanáct rodinných domů, dva byty a čtyři motorová vozidla.

Objekty si vybíral náhodně. Dovnitř se dostával většinou vypáčením oken či balkonových dveří, případně rozbitím skleněných výplní. Veškeré věci náhodně prodával. Menší část odcizených předmětů kriminalisté dohledali. Jediný důvod, proč se muž krádeží neustále dopouštěl, byla jeho závislost na drogách a herních automatech. V nich také veškeré utržené finance skončily. Celkovou způsobenou škodu jsme prozatím ještě nevyčíslili, čekáme na vyjádření odborníků. Podle odhadů zkušených kriminalistů by se však mohla vyšplhat až nad jeden milion korun.

Při shromažďování důkazů a odebraných stop na místech činu, prověrkami výpovědí a operativní činností kriminalisté zjistili, že výčet skutků tohoto recidivisty ještě zdaleka není úplný. V současnosti prověřují ještě sedm dalších trestných činů, kterých se mohl ve spolupráci s dalšími kumpány dopustit.

Gambler a notorický zloděj byl již šestnáctkrát soudně trestaný pro majetkovou trestnou činnost. Naposledy jej z vězení propustili v červenci loňského roku. Nyní jej stíháme pro trestné činy krádež, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pokud recidivistu soudce shledá vinným, musel by se tentokrát obejít bez hracích automatů až osm let.

nprap. Monika Kozumplíková tisková mluvčí PČR