ONLINE CHAT
Podle chovatelského řádu čivav se štěně smí prodávat až po dosažení váhy 700g a ideálně nejdříve v 9ti týdnech věku. Nebylo by vhodné zřídit nějakou poradnu, kam se lidé = nováčci neznalí problematiky kolem psů, mohou obrátit ? Všichni chovatelé čivav ví, jak těžký je odchov miminek a jakou máme radost z každého gramu štěňátka navíc. A v inzerátech je stále - váha štěněte 300g, 450g .... vždyť je to strašné :-((Lucie)
Foto
Dobrý den, opakovaně se doporučuje, aby se lidé se svými dotazy obraceli na kynologické organizace a chovatelské kluby. Seznam chovatelských klubů a kontakty na ně najdou zájemci na adrese www.cmku.cz - členské subjekty.
Dobrý den, možná by se někomu do budoucna hodil odkaz na facebookovou skupinu, kde poradí, jak při koupi štěnda s PP postupovat a nasměrují mezi chovatele daného plemene. Paní Tichá tu má pouze omezený čas, tak snad nevadí - https://www.facebook.com/groups/STENESPPNEBOBEZPP/ Pes je společník na spoustu let, nepodceňujte informace před koupí, jděte buď do PP chovu nebo adoptujte! Je to ve vašem vlastním zájmu. (Kostková)
Foto
Dobrý den, snad Váš odkaz někomu pomůže. Pokud by lidé měli zájem, mohou se ptát také na poradně Českomoravské kynologické unie (www.cmku.cz) a podobnou poradnu má i Nadace na ochranu zvířaqt.
Dobrý den, nevím,zda se tento dotaz přímo týká tématu,ale koupila jsem psa s PP,který trpí oboustranným kryptorchismem, myslíte si,že je dobré na to upozornit klub? Je to přece dědičné , chovatelka se k tomu nijak nepostavila a tuto věc mě dokonce zakázala zveřejňovat,mě se to ale nelíbí . Děkuji(Denisa)
Foto
Dobrý den,určitě na to klub upozorněte. Takovéto informace jsou z hlediska vedení chovu nadmíru důležité.
Mne proste stale nie je jasne, ze aj napriek velkej osvete, ktora sa robi v novinach, na socialnej sieti a v televizii, ze aj napriek tomu sa stale najdu ludia, ktori takymto ''chovatelom'' mnozitelom naletia. Ze sa stale najdu ludia, ktori uveria mini mikro civave ci YT a potom sa stazuju na ich choroby. Ze ludia stale uveria, ze nadlahcovanie zadnej nozicky (Luxacia Pately) je identicky znak toho daneho plemena. Sama som bola hlupa a neskusena, sama som si takeho predrazeneho krizenca (predavaneho ako YT) kupila, kedze sa o tom este nikde takto hufne nehovorilo, a na PP som usetrila asi 200eur kym veterinarne osetrenie za cely zivot mojho psa ma stalo 2200eur. Tak si prosim ludia zratajte, ci skutocne mate dost penazi na to, aby ste si kupili psa bez PP. A v neposlednom rade, vacsina CHS (chovatelskych stanic) ponuka psika aj na splatky, prave preto, aby ludi motivovali kupit si psika s PP a tym znizit obchodovanie s predrazenymi krizencami. Kazdy chytry clovek sa pouci na chybe druheho. (Katka)
Foto
Dobrý den, s Vaším názorem lze jen souhlasit.
jaky je rozdil mezi tim, kdyz jsou rodice s PP uchovneni a kdyz jsou s PP neuchovneni, pripadne uplne bez PP? Znamena to, ze s PP uchovneni jsou provereni a kvalitní, kdezto s PP neuchovneni maji nejakou vadu, kvuli ktere nesplnuji podminky chovnosti a jsou tedy prodavani jako mazlicci s tim, ze by se na nich nemelo chovat? Chapu to tak spravne?(Dinka)
Foto
Dobrý den,pokud má mít pes nebo fenka potomstvo s průkazem původu, laicky řečeno s rodokmenem, musí splňovaz určitá kritéria. Označuje se to jako podmínky pro zařazení do chovu nebo chovné podmínky. Požadavky se u jednotlivých plemen liší, ale obecně je možné říci, že se skládají z hodnocení exteriéru(vzhledu) psa, z hodnocení povahy a u většiny plemen i ze zdravotních testů zaměřených na dědičně podmíněn choroby. Většina lidí asi skyšela o dysplazii kyčelního kloubu nebo o onemocnění očí. Neuchovnění psi s PP tvoří dvě kategorie. V té první jsou psi majitelů, kteří nemají o uchovnění svých čtyřnohých přátel zájem. V druhé kategorii jsou psi, kteří nesplnili podmínky pro zařazení do chovu. Jedná-li se např o vadu exteriéru (jiná barva srsti, absence zubů, špatný skus, velká nemo malá váha či výška) je to asi menší problém, než když pes neprojde kvůli povaze nebo ptozo, že by svým potomkům předával vlohu pro nějaké onemocnění. Pes, který nesplňuje podmínky pro zařazení do chovu by se opravdu mohl prodávat jako mazlíček. Problém je v tom, že se to velmi často u malého štěněte nepozná.
Kupující nemocných štěňat si za vše můžou sami, ve snaze ušetřit se shání po levném štěněti a pak se diví? Je logické, že poctivý chovatel má s pejsky náklady, a to už s fenkou během březosti a pak následná péče včetně kvalitní stravy a očkování. Tento chovatel vás vezme domů aby jste viděli kde a jak pejsci žili. Tím, že levné štěně koupí, tak jen podporují množírny, a zase je to jen o těch penězích. Nejen, že by měly být zakázné tyto kšefty s nevinnými tvorečky, tak by mělo být trestné i jejich pořízení a pak by taky nebylo tolik psů v útulcích protože kdo dá 10 000,-Kč za psa, tak ho pak nevyhodí na ulici, ale má zájem se mu věnovat a žít s ním krásný a veselý život. Bylo by dobré to ošetřit zákonem. Vím, že již takové aktivity probíhají ale je to běh na dlouhou trať. (Květa)
Foto
Dobrý den, Váš příspěvek není otázkou, ale konstatováním faktů s kterými lze jen souhlasit.
Mna by zaujimalo kedy konecne za zakaze chovat bez PP? Kedy sa uzakoni, ze nechovny pes ma ist na kastraciu? ...chov bez PP nici pracu PP chovatelov(tiamia)
Foto
Dobrý den, obávám se, že tohle sedo zákona těžko dostane a nevím o státech, kde by podobná opatření měli.
Prečo sa množitelia psov bez PP v ČR nazývajú chovateľmi? Prečo ich tak nazývajú dokonca aj v médiách? (Martina )
Foto
Dobrý den, zákony ČR označují jako chovatele každého majitele zvířete.Máte-li dpma bílou myšku, jste z pohledu zákona chovatelka. Kynologické organizace to vidí jinak. Pro nás je chovatelem majitel registrovaného názvu chovatelské stanice, který odchovává štěňata s průkazem původu.
Je povinnost štěně před prodejem očkovat? Paní nám nabízela mini čivavu s tím, že je neočkovaná, protože je malá - váha 300g. Prý se to tak standardně dělá, naočkovat si jí máme později, až povyroste. Je nějaká předepsaná váha pro očkování štěňat ?(Josef Hradecký)
Foto
Dobrý den, předpis stanovující, co všechno by mělo štěně před odchodem od chovatele k novému majiteli absolvovat, neexistuje. Nevím ani o tom, že by byla stanovena minimální váha pro očkování štěňat. Je na veterinárním lékaři aby posoudil, zda je štěně zdravé a schopné vakcinaci absolvovat. Slušný chovatel štěňata odčervuje, očkuje, dává s nimi novému majiteli jakýsi "návod k použití", v kterém jsou základní informace včetně typu doposud používaného krmiva. Informace "rádobychovatelů" bývají různé. Je na zájemci o štěně, zda je bude akceptovat či ne.
Koupila jsem si štěně s PP a chovatelka má šest fen, které střídavě kryje. Prostředí se mi líbilo, dostali jsme i výbavičku. Kolegyně v práci mi ale říkali, že jsem naletěla, protože kdo má víc než pět fen na krytí, tak je množitel. Je to pravda ?(Alena Lesnická)
Foto
Dobrý den, v rámci Českomoravské kynologické unie, která zastřešuje chov psů s průkazem původu žádné omezení počtu chovných fen není. Ono to také není o počtu fen, ale o ůpéči, kterou chovatel svým psům, fenám a štěňatům věnuje. Určitě jste nenaletěla.
Jak postupovat když zjistíme že se jedná o množitelku. Kdo je v danou chvíli kompetentní a musí zasáhnout. ? Proč není např televizní spot na množírny - varovat lidi před koupí nemocných psů. Ne všichni prochází diskuse, fcb. Státu utíká spousta nezdaněných peněz. Množitelé se jen smějí a mastí si kapsy. Co s tím.??!!!(JanaZl)
Foto
Dobrý den,asi stále opakuji stejné věci. Množírna znamená podezření na týrání zvířat a řešit by to měly tomu příslušné instituce. Obávám se ale, že jsou trochu bezmocné . 22.května proběhla v Senátu mezinárodní konference na téma Stát a ochrana zvířat. Nejvíce se hovořilo právě o množírnách a nutnosti tento problém oficiálně řešit. Obávám se ale, že to nebude jednoduché a že se za důležitější budou považovat jiné problémy. ČMKU by určitě přivítala možnost se dostat do médií i v jiných případech, než když dojde k poranění člověka zvířetem. Zatím o něco takového ale moc velký zájem není.
Pokud nemám kupní smlouvu ani jiný doklad o koupy zmůžu něco??(Lapková)
Foto
Dobrý den,to je otázka spíše pro právníka. Obávám se ale, že bez smlouvy je prokazování celé řady věcí velmi obtížné.
Dobrý den,chci se zeptat proč není uzákoněno že pes pod 2.kila nesmí rodit??Proč se stále v inzerátech jen píše fenka 1.30.kg 1.50.kg atd když každý chovatel ví,že tyto feny jsou odkázané rodit cisařským řezem.Nemyslíte si že by těch množíren bylo méně?? Proč neplatí daně,množitelé,nikdo je nekontroluje a ty co maji CHS,jsou hlídány,tak to je taky dobré nemyslíte??Ceny střílejí jako když mají v nabídce s PP,investování žádné je to hnus co se dneska děje:(Milá Nová)
Foto
Dobrý den,Vaše otázky by měly směřovat k našim zákonodárcům a lze s Vámi jen souhlasit. Na druhou stranu je třeba si přiznat, že pokud by si lidé nekupovali čtyřnohé miniatury, nepřebírali štěňata na parkovištích a něvěnovali větší pozornot koupi ledničky nebo pračky než koupi psa, který jim bude dělat 10-15 let společnost, množírny by asi neprosperovaly.
Co dělá ČMKU, aby fungovaly kvalitně chovné stanice, myslím tím např.CHS pinčů a italských chrtíků, kde jsou údajně psi chováni v nevhodných podmínkách (viz diskuse fc)a paní "CHOVATELKA" je ještě navíc poradkyní chovu? Jak je to možné? Existuje nějaká kontrola? Osobní zkušenost - mám 2 chrty, také z NAŠICH množíren zachráněné z otřesných podmínek.(Anna Holečková)
Foto
Dobrý den,ČMKU nemá právo kontrolovat, zda chov odpovídá požadavkům z pohledu péče, tedy srozumitelněji řečeno zda nedochází k týrání zvířat. To přísluší jiným institucím. Pokud ale má někdo podzření, že k něčemu takovému dochází, měl by to nahlásit státní veterinární službě, polici nebo městskému či místnímu úřadu.
Dobrý den,mě by spíš zajímalo kam se obrátit,protože jsme to zkoušeli a bez úspěchu.Zachránila jsem čivavu od chovatelky pěstitelky.Nikdy ji neočkovala,pejsek neznal jediný povel,ani nevěděl kam čůrat.Vytrhali mu 5shnilých zubů a bála se i jen sebraných novin ze stolu.3roky u nás a stále je ve střehu ikdyž udělala ohromný posun.Děkuji a přeji pěkný den(atram.praha@seznam.cz)
Foto
Dobrý den,podezření na týrání zvířat řeší zákonem určené organizace. Státní veterinární správa, městské a místní úřady a policie. Otázkou je, co najdou a prokáží.
Nadpis ..tito lidé nejsou chovatelé,ale množitelé nebo jen překupníci,chovatel je člověk co chová s pp pod ČMKU (FCI) každý kdo produkuje křížence bez pp je množitel jen rozmnožuje a draho prodává(Michaela)
Foto
Dobrý den, z hlediska kynologického máte samozřejmě pravdu. Českomoravská kynologická unie ve svých předpisech říká že "chovatel je majitel registrovaného názvu chovatelské stanice, který odchovává štěňata s průkazem původu". Trochu jiné to je z pohledu zákonů. Tam je za chovatele označován každý, kdo má zvíře. Smutné je, že chovatel hodný toho jména se stará o své psy a fenky, investuje do výživy, veterinární péče a výběru toho nejlepšího partnera pro svou fenku. Snaží se poskytnout štěńatům tu nejlepší péči a pak jej nějaký množitel označí za snoba.
Dobrý den paní Tichá,četla jsem příběhy lidí co si koupili štěńátko čivavy a umřela jim. Chtěla jsem se zeptat ,může se něco takového stát u chovatelů s PP a nebo ne? Pokud ano dá se nějak tomu bránit či jak poznám,že štěńátko neodpovídá měsícům ,které mi říká majitel? Děkuji předem ,přeji pěkný den :-) .(Alka M.)
Foto
Dobrý den, není pravděpodobné, že by se něco takového stalo u chovatelů psů s PP. Štěně je ale živý tvor a velkou roli hraje i péče, kterou mu věnuje nový majitel.To, zda odpovídá věk prodávaného štěněte si můžete ověřit u chovatelského klubu. Pokud dojde k nějakému problému, máte samozřejmě právo se bránit a štěně reklamovat. Rozumné je uzavřít s chovatelem smlouvu, v které budou základní věci ošetřeny ROZUMNÉ TAKÉ JE PO ŮŘEVZETÍ ŠTĚNĚTE NAVŠTÍVIT VETERINÁŘE A NECHAT ZKONTROLOVAT, JAK NA TOM ŠTĚNĚ JE.
Mohu podat trestní oznámení na chovatelku, která nám prodala nemocnou fenku kokciciemi, která měla podivné jedno očkování, nebyla odčervena, datum jejího narození byl také udáván nesprávně. Na internetu nabízela fenku jokšíra od rodičů (matka 2. kg, otes 1.80 kg). Fenečce je už více jak rok váží 6.30 kg - jde jednoznačně o křížence, za kterého si paní vzala 5.000,- Kč. Paní nám nebere telefon, na udávané adrese nemá trvalé bydliště. Fenka by bez léčby (dle vyjádření veterinární lékařky) nepřežila. Fenku jsme zachránili, máme ji rádi i když jsem byli zvyklí na plemeno jokšír, máme teď prostě bouďáka. Paní chovatelce by tento podvod neměl projít jen tak, je to hyenizmus. Kolik lidí ještě podvede? (Kolaříková Věra)
Foto
Dobrý den, trestní oznámení podat můžete.
Ako zvysit psikovi chut do jedla?(maya.sk)
Foto
Dobrý den, dát mu odpovídající fyzickou i psychickou zátěž, nenechávat mu stále k dispozici krmení a neuškodí jej nechat trochu "vyhládnout". Pokud nepomohou takové jednoduché věci, je třeba se poradit s veterinářem. Pravdou ale je, že u psů stejně jako u lidí jsou jedinci, kteří přijímají málo potravy a jedinci, kteří by jí chtěli mít naopak hodně. Těch druhých je víc.
Jak je možné se vůbec v tak velké nabídce inzerátů štěňat orientovat? Jak si mám vybrat svého chovatele a to pravé štěně? Nikdy jsem psa neměla a nevím jak se v té džungli inzerátů orientovat :-( Nechci hodit po výstavách, ale ráda bych měla jednou doma štěňátka. Prý je dobré, když má fenka jednou v životě štěňata. děkuji za radu(Sabina Doming)
Foto
Dobrý den,i když nechcete chodit po výstavách je stejně rozumné sáhnout po štěněti s průkazem původu a informace nehledat v inzerátech v běžném tisku, ale spíše u chovatelských klubů. I když se Vám výstavy nelíbí, neuděláte chybu, pokud se na některou z nich zajdete podívat a navážete osobní kontakt s chovateli plemene, které se Vám líbí. Určitě si mezi nimi najdete takového nebo takovou, s kterým se dobře domluvíte. K poslední otázce. Opravdu se často říká, že by fenka měla mít alespoň 1x štěňata. Z hlediska jejího uzdravotního stavu k tomu ale není žádný důvod.
V článku mě zarazil věk štěněte při koupi. Jak staré štěně se smí prodávat? Mohu věk štěňátka nějak poznat? Podle čeho se mohu orientovat, abych nenaletěla? Pokud mi chovatelka řekne datum narození štěněte, mohu si to nějak ověřit? Je nějak limitovaná i váha štěněte? Například právě zrovna u těch mini čivav? děkuji (Lucie Čechová)
Foto
Dobrý den,plemeno miničivava neexistuje. Podle vyhlášky, která upravuje ochranu zvířat při chovu psů, je minimální věk štěněte při odběru 50 dní.Váha štěněte limitována není. Bohužel tato vyhláška platí pro organizované chovatele, tedy pro chovatele psů s průkazem původu a pro chovatele, kteří mají chov psů jako živnost. Většina tak zvaných množitelů nespadá ani do jedné z uvedených kategorií. Od feny by se mělo odebírat tak zvané "zralé" štěně. To je odborný termín, který hovoří o štěněti připraveném bez větších problémů opustit matku a sourozence. Takové štěně by mělo mít: mléčné zuby (řezáky a špičáky), mělo by se bez problémů pohybovat , udržet rovnováhu a používat všechny čtyři končetiny a mělo by být schopné přijímat pevnou potravu.
Naše chovatelka chce do kupní smlouvy napsat nižší částku, prý kvůli úřadům. Plynou z toho pro nás nějaké problémy? (Viktorie Slánská)
Foto
Dobrý den,i příjmy ze psů se daní.Je jen na Vás, co ve smlouvě podepíšte. Pokud byste ale štěně reklamoval a došlo na občansko právní spor, bude směrodatná částka uvedená ve smlouvě.
Chovatelka nám říká, že uchovnění je pro snoby a bohaté lidi, navíc prý otec štěňat má jinou než povolenou barvu. Pro mazlíky je prý PP zbytečné, takže štěňata nemají PP, ale jsou po rodičích s PP. Bude štěně v pořádku ?(Lea Pražáková)
Foto
Dobrý den,opravdu nevím. Může se jednat o situaci, kdy Vám chce chovatelka prodat štěně bez průkazu původu a hledá pro to odůvodnění. Pravdou ale je, že se opravdu může stát, že se určitý jedinec pro nějakou vadu (absence zubů, špatný skus atd) nedostane do chovu a že jeho potomstvo může vykazovat znaky daného plemene. Pravdou je i to, že u většiny plemen jspou jednou z podmínek, které musí psi a fenky splnit, aby měli potomstvo s PP i zdravotní vyšetření na dědičně podmíněné choroby a že do chovu nemohou být zařazeni agresivní jedinci. Je jen na Vás, abyste zvážil všechna rizika.Pes s PP není pes pro snoby, ale pes, u kterého víte, kdy se přesně narodil, jaké má rodiče a že z něj opravdu vyroste to plemeno, které chcete mít doma. Mimo to Vám bude slušný chovatel k schopen poradit ve všem, co Vás jako nového majitele psa čeká.
Chovatelka mi chce přivézt štěně domů, ale já bych radši viděla matku štěňat a sourozence. Prý nemůže nikoho pouštět z hygienických důvodů domů, že bychom pejsky nakazili, protože jsme cizí. Nechceme štěňátka ohrozit, ale zdá se nám to divné. Je to tak opravdu zvykem? Jak poznám pravou matku štěně ?(Viktor Čech)
Foto
Dobrý den,přístupy mohou být různé, většina chovatelů ale velmi ráda nabyvatelům štěňat ukáže prostředí, v kterém štěňata vyrůstají i jejich matku. Osobně bych si štěně, které mně někdo doveze domů, raději nebrala. Prokázat, že se jedná o skutečnou matku štěněte lze genetickým vyšetřením a tam, kde jsou u psů s průkazem původu nějaké pochybnosti o pravosti udávaných rodičů se opravdu genetické vyšetření nařizuje. Při návštěvě chovatele asi matku štěňat poznáte podle toho, jak se k nim chová, jak se ona chovají k ní a také podle stavu její mléčné žlázy.
Dobrý den paní Tichá, zajímalo by mě, zda když má někdo podezření, ze někdo týrá pejska nebo pašuje pejsky autem či autobusem, kam to lze nahlásit a zda se tím někdo bude vůbec zabývat a opravdu to "řešit", i bez tzv. důkazu. Takové týrání by mělo být stejně trestné, jako ublížení dítěti!!! Děkuji.(Nikola)
Foto
Dobrý den, ze zákona má pravomoc řešit otázky týrání zvířat Státní veterinární správa. Pokud tedy někdo má na něco podobného podezření, může se obrátit na Krajskou nebo Městskou veterinární správu. Pomoci by mu měla i policie a případně městský úřad. Kynologické organizace nemají právo do takovýchto věcí zasahovat.
Jak poznám toho správného chovatele mého štěněte? Mohu si někde ověřit, že má opravdu chovatelskou stanici a že štěňátka budou mít průkaz původu? Kde to na webu najdu? Mám při koupi štěně na něco právo = nárok? (Lucie Lánská)
Foto
Dobrý den,seznam registrovaných chovatelských stanic najdete na www.cmku.cz - levá lušta dole- chovatelské stanice nebo na www.fci.be. To, že se opravdu jedná o štěně s průkazem původu můžete ověřit u příslušného chovatelského klubu plemene. Vědí, zda fenka splnila podmínky pro zařazení do chovu a zda se jedná o klubem registrované krytí.
Nevyznám se ve zkratkách s PP a bez PP. Je to s PP lepší? Pokud ano, tak proč? Proč jsou štěňata bez PP za nižší cenu? Chci pejska jen na mazlíka, nechci chovat a chodit po výstavách, které štěně si mám koupit ?(Klára Pražská)
Foto
Dobrý den, s PP znamená s průkazem původu, bez PP znamená bez průkazu původu. Rozumnjěší je si kupovat psa s průkazem původu. Víte pak o něm, že skutečně přísluší k deklarovanému plemeni a že Vám z čivavy nevyroste populární "Pučálkovic Amina". Chovatelé psů s PP musí dodržovat určitá pravidla mezi která patří např. minimální věk pro odběr štěněte, počet vrhů u fenky atd. V praxi to znamená, že takové štěně má daleko lepší životní start. Není pravdou, že štěňata bez PP jsou levnější. Leckdy je to opačně.
Na netu jsem četla inzerát o mini mikro čivavě, že jedná o vzácné plemeno. Maminka prý 1,5 kg, otec 1,1 kg. Štěňátko v dospělosti cca 900g - 1 kg. Je to opravdu vzácná rasa? (Sára Lányi)
Foto
Dobrý den, o žádné plemeno se nejedná. Ten, kdo si pořídí tak malého psa asi bude mít starosti. Jedná se o tak zvaný nanismus, který sebou nese celou řadu zdravotních rizik. Tichá
nekupovat štena bez povodu, ak chcete psa, obrátte sa uznavanu chovatelsku stanicu a nepozerajte až tak na peniaze !!!! staré porekadlo hovori - nie som tak bohatý aby som si kupoval lacné veci !!!(Monika)
Foto
Ano,píšete to naprosto správně. Tichá