Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Předchůdkyně vraha 4 českých vojáků: První sebevraždný atentátník byla žena!

Autor: rap - 
13. července 2014
05:00

Tragédie našich vojáků v Afghánistánu, které zabil sebevražedný atentátník, není ojedinělá. Málokdo ale ví, že prvním sebevrahem byla libanonská dívka. Dodnes jí říkají "Nevěsta Jihu!"

Sana`a Mehaidil (†17) vjela svým bílým Peugeotem 504 do Izraelské vojenské kolony 5. dubna 1985. Bylo to v jižním Libanonu, poblíž města Jezzin. V autě měla dívka 400 kilogramů TNT. Při výbuchu bylo podle libanonských zdrojů asi 50 vojáků zabito a dvacet dalších zraněno. Izrael přiznal dva mrtvé a dva zraněné.

Sebeobětování

Jednalo se o vůbec první sebevražedný útok osobním vozem. Sana`a Mehaidil, členka Libanonské fronty národního odporu, ho uskutečnila dobrovolně a cíleně. Ve vesnici Anquon, ze které pocházela, totiž při izraelském útoku na Libanon v červnu 1982, známém jako operace Mír Galilel, zahynuli tři ze čtyř jejích bratrů a otec. Naživu zůstali jen matka, bratr a mladší sestra.

Před svou smrtí natočila Sana`a, prodavačka videopůjčovny v přístavním městě Sur (známém i jako Saidá) poselství na kazetu. Vysvětlila v něm svoji motivaci: "Boj proti okupantům cítím jako svoji povinnost vůči mé vlasti a jejím lidem," a omluvila se i své matce. "Maminko, promiň, že odcházím bez rozloučení. Doufám, že se budeš modlit za moji duši."

Následovníci

Kvůli velkému počtu sebevražedných útoků proti izraelským silám v Libanonu okupační úřady zakázaly jezdit v autech jednotlivcům. Uvnitř musely být nejméně dvě osoby.

Sebevrazi se ale v Libanonu obětovali dál a jak psal dobový libanonský tisk, nikdy při tom nezahynuli místní civilisté. Legendou se stal anonymní stařík, který počátkem června 1985 vezl na svém oslu koše se zeleninou po mostě přes jiholibanonskou řeku Litání. Když mu izraelská patrola chtěla zkontrolovat zboží, stařec odpálil trhavinu, která byla pod ním. Zabil sebe, osla a šest vojáků.

V Afghánistánu však neútočí na cizí vojáky vlastenci, ale náboženští fanatici, kteří se chtějí co nejrychleji dostat do ráje, slibovaném Talibanem. Při útocích neberou ohled ani na místní děti.

 

czrus ( 13. července 2014 14:02 )

Doněcká oblast pod palbou: počet mrtvých stoupá http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_13/Donecka-oblast-pod-palbou-pocet-mrtvych-stoupa-3515/

czrus ( 13. července 2014 13:37 )

V Oděse vyhodili do povětří dvě odbočky Privatbanky http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_13/V-Odese-vyhodili-do-povetri-dve-odbocky-Privatba nky-2021/

jajanene ( 13. července 2014 12:41 )

Tak to je, druhý tlučhuba Zeman si myslí, že u násilí platí totéž, jako zákon o zachování energie. Prý "čím víc se bude bojovat v Afganistánu, tím jsme bezpečnější doma..", asi toho násilí je ve v naší "izolované soustavě, zvané svět", konstantní množtví. Jo, to je ale mudrc....

kajenka52 ( 13. července 2014 12:28 )

všetky štáty , ktoré sa podielajú na násilnej demokracii zvrchovaných arabských štátov na pokyn velkého Sama sa môžu pripraviť na to, že k nim zavítajú čierne vdovy opásané okolo drieku s výbušninami. V mene pažravosti, bezcitnosti , krvilačnosti a pokryvenej demokracie budú štáty , ktoré slúžia USA budú ohrozované atentátmi.

sabath ( 13. července 2014 11:57 )

Totálně odsuzuji jakýkoliv zásah americkýckých vojsk ve světě.Navím co tam naši vojáci dělají a už vůbec je nepovažuji za hrdiny!Není mi známo co hrdinského tam dokázali,nebojuji za naši zem,bojuji jen za velké prachy.V68 všichni řvali proti vpádu rusů,co dělejí amíci,my a další?akorát bordel ve světě.At jdou vykopat ty darmožrouty z hradu,pak to budou hrdinové,at bojuji za obyčejný pracujíci lid a nesrou se tam kam nemají.Taky bych se bránil kdyby se mi někdo sral mých věcí.Tak se pak nedivme že to jednou začne u nás To potom všichni slavní polityci strčí ***e do písku.At to tam jde vyřšit slavný Zaorálek,tlučhuba.Neserme se kam nemáme a bude klid.At se řeší ten bordel u nás,jinak bude mdaleko hůř a poteče krev ale u nás!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi