Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Páteční kolaps na železnici: Dvě stovky vlaků nepojedou, nebo se zpozdí!

Problémy na železnici: Vlaky na Moravu nejedou, nebo nabírají zpoždění kvůli technické závadě na trati u Prahy (ilustrační foto)
Problémy na železnici: Vlaky na Moravu nejedou, nebo nabírají zpoždění kvůli technické závadě na trati u Prahy (ilustrační foto)  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, simao - 
11. července 2014
11:32

Z Prahy na Moravu se dnes cestující budou dostávat o poznání hůře! Zrušeny, nebo zpožděny budou během pátku asi dvě stovky spojů na hlavním železničním koridoru Praha - Kolín. Důvodem je porucha vedení u české metropole, která způsobila na konci pracovního týdne nemilé problémy...

Technické problémy dnes komplikují život železničářům, ale i cestujícím. Porucha vedení mezi zastávkami Praha-Běchovice - Úvaly má dalekosáhlé následky. Způsobila řadu omezení, která se dotýkají hlavně vlaků jezdících mezi Prahou a Ostravou, včetně mezinárodních spojů. Ale třeba i vlaků na Brno.

Podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) problémy potrvají zřejmě do 18:00. Během dopoledne do 10:00 bylo zrušeno sedm osobních vlaků, řekl ČTK mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Další spoje však ještě mohou být zrušeny během odpolední dopravní špičky. Týká se to převážně spojů z Berouna do Úval u Prahy.

"Vlaky jezdí jen po jedné koleji kvůli prověšení troleje až k zemi," uvedl mluvčí SŽDC Marek Illiaš. Příčinou poruchy je prasklé kotevní lano, které trolej drží. Závadu způsobila patrně únava materiálu. Elektrické vedení poškodila zhruba na desetikilometrovém úseku.

Část vlaků tak byla odkloněna po objízdné trase přes Nymburk a Lysou nad Labem, což dobu jízdy prodlužuje zhruba o 20 minut, uvedl Illiaš. To se týká především dálkových vlaků ve směru do Prahy. Rychlíky v opačném směru podle Českých drah skrz poškozený úsek projíždí. I ty ale kvůli výjimečné události mohou nabírat zpoždění.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi