Při návratu z dovolené, konkrétně šestého července, zapomněla sedmapadesátiletá žena svůj pracovní notebook v letadle. Hned o den později se jí během dopoledne telefonicky ozval „poctivý“ nálezce. Ten poškozené sdělil, že jí samozřejmě notebook vrátí, ale požaduje za to částku dvaadvacet tisíc korun. Na to mu žena opáčila, že se jí tato suma zdá přehnaná, a že je ochotna nálezci vyplatit zákonem stanovených deset procent nálezného z celkové hodnoty předmětné věci.

Muž si ale zřejmě stihl prohlédnout obsah nalezeného notebooku. Ženu totiž upozornil na to, že částka dva tisíce korun je pro něj nedostačující, a pokud na ní poškozená trvá, tak on vše z příručního počítače vymaže a pak ho prodá za mnohem vyšší částku. Jelikož data měla značnou, především pracovní hodnotu, přistoupila poškozená na požadavek „nálezce“. Ten byl, při splnění jeho podmínek ochoten počítač předat už o hodinu později na parkovišti nákupního centra na pražském Zličíně.

Tohoto času využila poškozená k tomu, aby o celé situaci informovala policisty. Případ okamžitě začali řešit kriminalisté prvního oddělení prvního policejního obvodu. Ti dvaatřicetiletého muže zadrželi přesně v jedenáct hodin dopoledne na zmiňovaném parkovišti i s předmětným notebookem. Zadrženého následně vyšetřovatel obvinil z trestného činu vydírání. Za ten mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na čtyři roky.

por. Mgr. Tomáš Hulan tiskový mluvčí PČR