Cenovou revoluci zavedla od 1. července 2014 Evropská unie, a týká se všech členských zemí (takže i Chorvatska, kam v létě jezdí až 800 000 Čechů!). Připojit se na sociální síť, pustit si videoklip nebo si zkrátka jen zavolat domů už vaši peněženku nemusí zruinovat. A příští léto bychom za roaming na dovolené nemuseli platit vůbec!  „Doufám, že do konce roku budou poplatky podle dohody ve všech členských zemích zrušeny úplně,“ říká eurokomisařka  Nelie Kroesová. 

Levně za hranicemi, draze doma

Někteří odborníci na telekomunikace ale nevidí cenovou revoluci ve volání a používání internetu v zahraničí až tak růžově. Podle nich bude mít bezprostřední dopad na snížení výnosů a potažmo zisku všech mobilních operátorů poskytujících služby roamingu. „Samozřejmě se tak nabízí možnost, že dojde například k navýšení cen či změně parametrů u aktuálně poskytovaných služeb v Česku, případně k zastavení investic do budování sítí,“ říká Pavel Šubrt z Českého telekomunikačního úřadu.

Kolik letos zaplatíme?

Data – internet v mobilu

Maximální cena 1 stažený megabyt dat je 5,50 Kč

* Volání

Jestliže přijmete v zahraničí hovor, bude vás to stát 1,40 korun za minutu.

 Za minutu odchozího hovoru zaplatíte nejvýš 5,20 Kč za minutu.  

* SMS

Cena jedné zprávy nesmí přesáhnout 1,6 korun.

Pozn: Ceny platí pouze na území EU a jsou uvedeny bez DPH, která se v různých zemích EU liší.

Češi jsou »žrouti« dat

Internet v mobilu využívá nejen na dovolené až 70 procent uživatelů! Při výběru paušálu Češi nesledují ani tak množství nabízených SMS zpráv, ale zaměřují se na objem volných dat. Zatímco před pěti lety Češi zaplatili za 500 MB přibližně 500 korun měsíčně, dnes je tato hodnota buď součástí neomezeného balíčku volání, nebo se za ni platí průměrně 200 korun za měsíc.

Zdroj: Tafiromat.cz

Co na to operátoři?

Patricie Šedivá, T-mobile

„Na nové ceny datových balíčků dosáhnou  všichni naši zákazníci bez ohledu, zda se jedná o  nového nebo stávajícího klienta. Cena odchozího hovoru je pro ně 6,29 Kč, příchozí hovory za 1,66 Kč, smsky za 1,98 Kč a mms za 6,63 Kč za minutu, 1 megabyt je za 6,63 Kč. Snižování cen v datovém roamingu rozhodně nemá vliv na navyšování domácích cen.“

Veronika Exnerová, Vodafone

„Nechystáme se v souvislosti se snížením ceny roamingu nijak zvyšovat tuzemské sazby. U tarifu World Roaming snižujeme jak volání, tak sms, mms a zejména data. Zároveň nově nabízíme tarif Vodafone Roaming na den jen za 69 Kč (místo původních 99 Kč). Díky tomuto tarifu využívají zákazníci v zahraničí své volné minuty a sms do všech sítí a k tomu až 100 MB denně ze svého domácího datového tarifu. Snížení ceny u tarifu World Roaming se týká všech zákazníků.”

Kateřina Mikšovská, O2

„Snižování cen roamingu se nijak nepromítne do cen volání v rámci České republiky. V našem ceníku uvádíme ceny, které odpovídají české sazbě DPH. Pokud zákazník odjíždí na dovolenou a bude chtít internet v mobilu využívat přibližně hodinu denně ke čtení zpráv, e-mailů nebo sdílení zážitků na facebooku, postačí mu na týden balíček 25 MB za 50 Kč. Zákazníkům O2 nabízíme výhodnější tarif „Volání bez hranic“, díky kterému mohou volat i přijímat hovory v zemích Evropské unie, Švýcarsku, Norsku. Lichtenštejnsku a na Islandu za 3,90 Kč za minutu.“