Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česká vlajka jako rozhožka: Organizátoři výstavy ale podle všeho mají podporu aktivistů!

Autor: ČTK, tpk - 
25. června 2014
22:02

Na Slovensku organizátoři výstavy položili českou vlajku na zem jako rozhožku! Ti si za to získali kritiku jak od veřejnosti, tak od politiků. Nicméně brání se tím, že mají podporu aktivistů z Česka i Slovenska.

Na 15 kulturních institucí v Česku a na Slovensku dnes podle aktivistů instalovalo ve svých prostorech maketu někdejší československé a nynější české vlajky na znak solidarity s organizátory kontroverzní výstavy Privátní nacionalismus v Košicích, která se na jaře stala terčem kritiky kvůli umístění vlajky ČR na podlahu.

Aktivista Fedor Blaščák před novináři tvrdil, že aféra vznikla z nedorozumění. Dílo výtvarníka Dalibora Bači vyvolalo odmítavé reakce části veřejnosti i politiků z důvodu, že na výstavě na východním Slovensku byla vlajka prý použita coby rohožka a že lidé ji mohli pošlapat. Proti postupu umělce protestovala u slovenských úřadů česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová.

Blaščák poznamenal, že slovenské ministerstvo kultury pak organizátorům výstavy dodatečně odebralo dotaci na projekt ve výši 5000 eur (137.000 korun). Aktivisté v uplynulých dnech odstartovali podpisovou akci na podporu organizátorů výstavy. Součástí petice je i vystavení makety české vlajky například v galeriích a muzeích nebo v prostorech jiných institucí v ČR a na Slovensku.

"Byl to náš nápad, jak projevit solidaritu. Vlajka je opět na zemi," řekl Blaščák. Podle zveřejněného seznamu se do akce zapojila například Slovenská národní galerie nebo pražská galerie Tranzitdisplay. Bača před novináři doplnil, že umístění vlajky u vchodu do výstavních prostor v Košicích bylo záměrem celé akce. "Sám návštěvník se může rozhodnout, zda bude po díle šlapat nebo nikoliv," řekl výtvarník.

Tvrdil, že na podlaze byla položena československá vlajka, která byla vyrobena za existence Československa. Po rozdělení společného státu Čechů a Slováků na konci roku 1992 ČR převzala vlajku bývalé federace. "Vybrat účelově jedno dílo a vyvolat spor, který vyvolává nacionalistické vášně, je hlubokým neporozuměním celého záměru výstavy, která kritizuje právě nacionalistické tendence," tvrdil Blaščák. Před konáním výstavy v Košicích bylo dílo Bači vystaveno v Praze, kde vlajka položená na podlaze kontroverzní reakce veřejnosti nevyvolala.

turan ( 26. června 2014 05:46 )

"Bratrum" Slovákum je u ***e akú máte vlajku,majú iné problémy,vieš že z doby ČSSR zostalo 1mil zmiešaných rodín Česko-Slovenských,a tých pár "tupcov" čo sa snažia vyvolať nenávisť medzi nami nestojí ani za fajku tabáku!

kacota ( 26. června 2014 00:54 )

co na to babička Lívie - to ti odpoví Claudius.. Tomiku

kacota ( 26. června 2014 00:46 )

A ty se vrať, nechci ani vedieť kam bratu

kacota ( 26. června 2014 00:44 )

Tvoje práce je tu snaha s prehodenými písmenami bc zmiasť "nepriateľa" a písať kacote trapné vyhrážky za účelom obrany tej starej rašple - domotaného videa pričom si pletieš 2.pád z koho, z čoho so 7.p. s kým, s čím

lobotom ( 25. června 2014 23:55 )

Debilní pseudoumělci, na tohleto se dávají dotace, na primitivnosti které slouží pouze k šokující sebepropagaci rádobyumělců, kteří ale nic hodnotného nikdy nevytvoří. Hlavně ale kdyby se někde mělo šlapat třeba po cikánské vlajce, to by byli oni první kdo by protestoval a podával žaloby.

Zobrazit celou diskusi