Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman s Ivanou na Vysočině: Těší se na svou jachtu a nesnáší pole solárních panelů

Autor: simao, čad, ČTK - 
25. června 2014
15:47

Lehce zjihlý, ale také tradičně rázný dorazil Miloš Zeman společně s manželkou Ivanou při své další prezidentské inspekci na Vysočinu, kde rád tráví volný čas na chatě v Novém Veselí. Prezident se přitom vyjádřil během prvního dne k řadě věcí. Ke své dovolené, ale třeba i k energetické otázce, která kraj zajímá i tíží.

Na Vysočině dnes přivítalo Miloše Zemana deštivé počasí. Prezidentovi to však náladu nezkazilo. "Jsem rád, že tu jsem, protože na Vysočinu se po ukončení svého funkčního období zcela určitě vrátím a cítím se tady doma," řekl Zeman po příjezdu. Původně měl Zeman přijet už loni koncem roku, ale kvůli úrazu kolena návštěvu zrušil. Tentokrát však dorazil i s manželkou Ivanou. A nikoli s prázdnou. Hejtmanovi Jiřímu Běhounkovi, který je zároveň poslancem za ČSSD, přivezl obvyklý dárek - stolní lampu. Prezident ji hejtmanům dává v případě, že vykonávají více funkcí. Aby mohli u práce lépe ponocovat.

Zeman: Za Černobyl mohlo šest opilých operátorů

Běhounek dnes prezidenta požádal, aby podpořil u ministra průmyslu Jana Mládka zahájení výstavby dalšího bloku v jaderné elektrárně Dukovany. Zeman tuhle myšlenku podpořil. "Jsem velkým zastáncem jaderné energetiky a nesnáším, když jsou naše pole pokryta solárními panely. Proto plně podporuji rozšíření kapacity jaderné elektrárny v Dukovanech. Pominu důvod energetické soběstačnosti, který současná situace na Ukrajině samozřejmě zesiluje," upozornil prezident.

Z jaderných elektráren ani po známých haváriích strach nemá. "V Černobylu šest opilých operátorů porušilo všechna existující bezpečnostní pravidla, Fukušima nebyla zničena zemětřesením, ale tsunami, která přišla jednou za 140 let. Zemětřesení je (v ČR) krajně nepravděpodobné. Tsunami je nemožné," dodal Zeman. 

Zeman zkomplikoval pouť, na Ivanu nachystali podzemí

Sám Zeman však svým příjezdem přímo v Jihlavě lehce zkomplikoval obvyklé poměry. Musela mu ustoupit tradiční Svatojánská pouť, která v těchto dnech probíhá v horní části náměstí. Majitelům atrakcí však udělal prezident čáru přes rozpočet. „Hrad nás požádal, aby hlasitost pouťové hudební produkce při příjezdu prezidentské kolony na náměstí byla snížena či zastavena,“ řekl Blesku mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis. Pan prezident prý chtěl mít klid na setkání nejen s představiteli města, ale jeho obyvateli.

Na Vysočinu se Zeman vrátí zanedlouho opět - o letošní dovolené. Stráví ji v Novém Veselí na Žďársku, kam se uchýlil při přerušení politické kariéry a žil tam několik let až do svého zvolení prezidentem. Dovolenou bude trávit prezident tradičně - chystá se vytáhnout na rybník i svůj nafukovací člun. Tedy svou jachtu, jak sám říká. "Považuji to za přirozenější než jet na dovolenou do Toskánska," nechal se dnes slyšet Zeman, zatímco pro první dámu Ivanu byl přichystán i separátní program. Mj. návštěva jihlavského podzemí.

trhnisinadledvinkou ( 26. června 2014 13:50 )

nějak jsi to nepochopil

trhnisinadledvinkou ( 26. června 2014 13:50 )

paragraf ( 26. června 2014 12:29 )

Kdy tě pustili????Kopíruješ to všude ve všech článcích, debile vymaštěnej

janejaneja ( 26. června 2014 12:14 )

jani: asi tak nějak..

jana1313 ( 26. června 2014 11:56 )

Zeman už léta nezvládá ani to co by uměl každý. Těžko od něho očekávat víc. Je k ničemu, trapná atrapa politika i člověka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa