Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Více jak 10 mrtvých při záplavách v Bulharsku! Zasaženo i letovisko Varna

Autor: ČTK - 
20. června 2014
10:43

Při záplavách na východě Bulharska zemřelo nejméně jedenáct lidí včetně dvou dětí a další tři lidé se pohřešují. Velká voda zasáhla obrovskou silou zejména oblast černomořského letoviska Varna, kde způsobila výpadky elektřiny a zablokovala silnice.

Povodně vyvolal přívalový déšť, který ve čtvrtek zasáhl střední a východní část země. Nejhůře zasažena byla právě Varna, kde zemřelo deset obyvatel jednoho z níže položených předměstí. "Je to nezměrná tragédie. Jsem na ulici předměstí Asparuchovo. Ta ulice tu není, domy tu nejsou, auta jsou jedno na druhém," popsal v bulharské televizi situaci starosta Varny Ivan Portnich.

Lidé jsou podle něj odříznuti od dodávek elektřiny, problémy mohou nastat s pitnou vodou. Asparuchovo podle serveru Novinite překvapila přívalová vlna vody a bahna vysoká dva metry. Silný proud strhával auta, která pak zablokovala přístup záchranářům. Ve Varně nyní nefunguje veřejná doprava a mobilní telefony.

Podle meteorologů ve čtvrtek na některých místech Bulharska napršelo tolik vody, co jindy obvykle spadne za celý měsíc. Předpovědi varují, že dnes mají bouřky a silné deště na severu a východě země udeřit znovu.

Čeští turisté prý mimo ohrožení

Radnice Varny proto doporučila lidem v níže položených částech města, aby své domy opustili nebo se alespoň přemístili do vyšších pater. Záplavy, které postihly oblast Bulharského letoviska Varna, se netýkají míst, kde pobývají čeští turisté. Mohou ale dnes způsobit zpoždění některých transferů mezi letištěm a hotely. Vyplývá to z informací českých cestovních kanceláří

"Turisté jsou v bezpečí. Hotelové oblasti nebyly zasaženy silnou vlnou, i když silně pršelo. Dopravní omezení nejsou, ani není omezena dodávka elektrické energie," uvedl však marketingový ředitel Exim tours Stanislav Zíma.

"Jsme v neustálém kontaktu s našimi delegáty. V místech, kde jsou naši klienti, pouze pršelo a nebyly tam žádné problémy ani s dodávkami vody či elektřiny," uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch. Čtvrteční záplavy by dnes podle Osúcha mohly způsobit zpoždění některých pozemních transferů, v případě opakování bouřek i některých letů. "Další klienti do Varny odlétají až v neděli a předpokládáme, že jejich dovolená proběhne bez jakýchkoli problémů," dodal Osúch.

kozinozka ( 20. června 2014 14:51 )

Tihle nenažranci..... To tam ještě poezou další várku turistů? To je neskutečné, kam až člvoěk v honičce za prachama může klesnout.

Zobrazit celou diskusi