Maso na grilování potřebuje čas

Ke grilování je ideální zachlazené maso. Vytáhněte ho však z chladničky nejméně dvě až tři hodiny před grilováním, aby na mřížce neutrpělo teplotní šok. Pokud saháte po masu z mrazáku, nechte ho rozmrazit přes noc v lednici nebo při pokojové teplotě. Nikdy ale v mikrovlnné troubě! K dokonalému rozmrazení maso potřebuje alespoň 12 hodin. Nejvhodnější je položit ho na mřížku, aby z něj mohla odkapat voda. U ryb je tomu jinak, ty by měly putovat z chladničky rovnou nad roztopené uhlí.

Nejlepší steak má mít 2 až 3 centimetry

Důležité je také, jak vysoké a tučné jsou plátky masa, které se chystáte připravit. Zatímco klasický hovězí steak by měl být dva až tři centimetry vysoký, u ostatních mas postačí 1,5 až dva centimetry. Nejvhodnější jsou prorostlé kousky minutkového masa, které se grilováním nevysuší a zůstanou šťavnaté.

Marináda: méně je více

Maso naložte den předem, nejméně ale tři hodiny před samotným grilováním a marinádu si připravte raději sami. Není to nic těžkého. Jednoduše smíchejte trochu olivového oleje s bylinkami a čerstvě namletým pepřem. Olejem šetřte, aby při grilování nestékal a nepálil se. Marináda by neměla přebíjet chuť masa. Proto právě v tomto případě platí: méně je více.

Rychlá marináda 3x jinak

Z jakých ingrediencí ještě vyrobíte rychlou domácí marinádu? Tady jsou tři tipy:

  1. Olivový olej, čerstvý tymián, rozmarýn, šalvěj, rozpůlené stroužky česneku, čerstvě utlučený černý pepř, mořská hrubá sůl.
  2. Olivový olej, čerstvě roztlučená semínka celého koriandru, rozsekaný čerstvý koriandr, 2 polévkové lžíce sojové omáčky Kikomann, čerstvě utlučený černý pepř.
  3. Olivový olej, petrželka, pažitka, estragon, dijonská hořčice, pár kapek chilli oleje.

Med přidejte až na konci

Buďte ale opatrní s medovou marinádou. Ta není příliš vhodná k nakládání. Med na mřížce totiž rychle karamelizuje a špatně se z ní odstraňuje. Raději maso medem potřete až ke konci grilování. Dodáte mu barvu, lesk i požadovanou chuť.

Olej na gril nepatří

Poslední rada, která se týká marinády: Nezapomeňte také marinádu z masa před opékáním lehce setřít, aby olej nekapal do grilu a nehořel, čímž by vznikaly nezdravé karcinogenní látky. Můžete vyzkoušet také suchou marinádu. Vmasírujte několik hodin předem směs koření a bylinek do masa, ta pak udělá na povrchu chutnou krustičku.

Jak rozpálit gril? Nespěchejte

Buďte trpěliví a počkejte si, až bude gril správně rozpálený. Teplota ve středu grilu na mřížce by se měla pohybovat mezi 250 ° a 300 °C. Uhlí v grilu by se mělo rozpalovat zhruba tři čtvrtě hodiny, až na povrchu zbělá, přestane kouřit a budou z něj šlehat jen malé plamínky. Dejte pozor, aby žár nebyl moc silný, maso by bylo na povrchu černé a uvnitř syrové. Teplotu můžete regulovat rozprašovačem s čistou vodou.

Komínové podpalovače ano, nebo ne?

K rozpalování grilu můžete použít komínové podpalovače, ale musíte je nechat pořádně vyhořet, aby maso při grilování nebylo cítit. Grilujte na dřevěném uhlí, briketách z dřevěného uhlí nebo z lisovaných zuhelnatělých skořápek kokosových ořechů. Brikety mají tu výhodu, že po rozpálení vydrží hořet i tři hodiny.

Rošt nesmí být přeplněný

Na rošt nenakládejte příliš porcí najednou, v jednu chvíli by neměl být zakrytý z více než ze tří čtvrtin. Maso nejprve nechte zatáhnout a zapéct na středu grilu, kde je největší žár, a dodělejte na okraji. Nebo rozmístěte uhlí jen na okraji a střed ponechte prázdný. Maso nejprve zapečte při kraji grilu a pak přemístěte do středu, kde ho pomalu dogrilujte. Tento způsob se hodí pro větší kusy masa nebo celou drůbež.

Jak dlouho grilovat steak, stehno a rybu?

Během otáčení dbejte, abyste maso nepropíchli a neodtekla z něj šťáva. Použijte kleště, pinzetu nebo lopatku. A dejte mu čas. Začátečníci často maso podávají dřív, než je hotové, nebo ho naopak přepékají. Nejdéle se grilují nevykostěná kuřecí stehna vcelku až 35 minut, vepřové a hovězí maso obvykle potřebuje 5–10 minut, pstruzi 12 minut a ostatní ryby a kuřecí prsa o něco méně. Upečené maso nechte před podáváním pět minut odležet, aby šťáva zůstala uvnitř a nevytékala na talíř.