Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Doufám, že ten kříž bude co nejdál, říkal Gross v posledním dokumentu

Autor: vlb, šim - 
16. dubna 2015
10:54

Pohublý, bledý, ruce nehybně složené v klíně, slzy v očích, špatná artikulace... Tak vypadal Stanislav Gross v dokumentu Expremiéři, který loni vysílala Česká televize. Tehdy už velmi vážně nemocný Gross učinil veřejné pokání. Všem, kterým ublížil, se omluvil. Řekl tehdy také, že přijal Boha. Znal svou diagnózu, věděl, že se konec blíží.

Gross v dokumentu přiznal, že často se nechoval správně. „Nedělal jsem vždy jen dobré věci,“ řekl. Také zalitoval, že rovnou veřejnosti neřekl, jak svůj byt, kvůli kterému musel v roce 2005 rezignovat, financoval. "Kdybych se nebál přiznat, že jsem ten byt dotoval z poslaneckých náhrad, tak jsem se vyhnul tomu, že jsem se zamotal do takových polopravd a lží. A já to beru tak, že jsem byl potrestán za to, že jsem nemluvil pravdu,"  řekl.

"Po odchodu z politiky jsem zažil několik úžasných věcí. V osobním životě jsem měl možnost narovnat si doma vztahy, v duchovním životě jsem taky prošel nějakým vývojem - přijal jsem Krista," řekl Gross.  „Myslím si, že před Bohem obstojím – Obchod snů určitě. Jsou jiné věci...“ řekl Gross v dokumentu.

Když se dotazy stočily na jeho chatrné zdraví, rázně je utnul. „Je to moje soukromá věc,“ řekl. Při bilanci dosavadního života už tehdy naznačil, že jeho budoucnost nemusí být růžová. „Životních zlomů moc neplánuju. Hlavně bych rád, aby ten konečný křížek byl co nejdál.“

Všem lidem, které ve svém životě nebo během politické kariéry zklamal, se v televizi, jako by v epitafu za svou politickou kariérou, omluvil. "Všem vám, kteří jste mi před x lety důvěřovali a pak jste měli pocit, že jsem vás zklamal, tak vám se opravdu omlouvám," dodal na závěr.

Video Ochrnutý Gross dceři opět nezatleskal, ale jen zářil: Jsem na ni hrdý! - Petr Soukup, Kristýna Léblová
Video se připravuje ...