Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Video německé TV o tom, že Češi mohli mít moře: Víme, kdo za ním stojí!

Video německé televize není pravé. Stojí za ním česká nadace.
Video německé televize není pravé. Stojí za ním česká nadace.  (Autor: Reprofoto youtube.com)
Autor: shp - 
24. dubna 2014
16:23

Češi mohli mít podle známé německé televize RTL údajně moře, ale kvůli lenosti europoslanců z toho sešlo. Přesně toto video se stalo hitem českého internetu, avšak pravdivé není. Blesk.cz ale ví, kdo za ním stojí.

Reportáž vypadá na první pohled autenticky. „Český národ, který dal světu velikány jako je Antonín Dvořák, Václav Havel nebo Milan Kundera, ztrácí v Evropě svou pověst,“ hlásí reportér německé RTL. Důvodem jsou podle něj čeští europoslanci, kterým se začalo přezdívat suchozemské želvy.

V reportáži se totiž uvádí, že nejnovější stát Evropské unie Chorvatsko chtělo dát Česku deset km pobřeží na Istrii výměnou za dvě křesla europoslanců. Při hlasování v Evropském parlamentu se prý nedostavil dostatečný počet europoslanců.

Jenže reportáž není pravá a stojí za ní nadace Nadace Open Society Fund Praha. Video je první fází kampaně „Chcete moře? Staňte se Evropany!“, která cílí především na mladé občany a vyzývá je, aby dali svůj hlas v květnových volbách do Evropského parlamentu.

Video se stalo virálním hitem a na sociálních sítích ho Češi sdíleli jako zběsilí. „Naše meta byla minimálně 50 000 zhlédnutí. Za pouhé dva dny ale vidělo reportáž více než 200 000 lidí. To je velký úspěch,“ dodal Jan Pažin za tým autorů Družiny, kteří video vyrobili.

zarazenyprd ( 25. dubna 2014 09:11 )

Proti shození vlády během předsednictví EU před celým světem to je prd. Nějaké ukradené pero či hulvátský Ransdorf jsou už jen drobnosti.

Zobrazit celou diskusi