Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Expert tvrdí: láhev vína denně prý neškodí! Co na to čeští lékaři?

Alkohol není lék, varují odborníci.
24. dubna 2014 | 14:34

S překvapivým prohlášením přišel expert Světové zdravotnické organizace (WHO) doktor Kari Poikolainen, který tvrdí, že denně můžete vypít láhev vína nebo čtyři piva. Vašemu zdraví to přitom vůbec neuškodí. A co více, že je to zdravější, než být úplným abstinentem.

Začalo to už na vysoké škole, kde byl její příjem alkoholu velice nadprůměrný
Autor: shutterstock

Vzhledem k celosvětovému nárůstu závislosti na alkoholu je toto tvrzení šokující. Jistě už jste dříve slyšeli o tom, že sklenka či dvě červeného vína denně neuškodí, ba naopak je to zdravé. Teď je ale na světě studie hlásající, že zdravé je pít i celou láhev vína denně.

Co na takové tvrzení říkají odborníci z nadace Adicta zabývající se návykovými nemocemi? Bijí na poplach a říkají: alkohol nelze zaměňovat s léčivým přípraavkem!

Každý šestý Čech pije

Statistiky hovoří jasně. Každý šestý Čech pije a alkohol navíc čím dál častěji konzumují mladiství a dokonce i děti. Co tedy na tvrzení finského lékaře říkají čeští odborníci na návykové nemoci? Rozhodně s ní nesouhlasí. „Upozorňujeme, že se jedná o zkreslenou informaci. Žádnou klinickou studií nebylo prokázáno, že pravidelné pití alkoholu působí léčivě či preventivně proti konkrétním onemocněním. Výjimkou je jen omezený počet francouzských mužů nad 50 let, kteří pijí víno,“ říká profesor Michal Miovský přednosta kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Drinky
Autor: Shutterstock.com
Alkohol není lék

Podle Michala Miovského a také dalšího českého odborníka na závislosti doktora Petra Popova i velmi mírná pravidelná konzumace alkoholu, včetně piva a vína, zvyšuje riziko onkologických onemocnění, jaterních onemocnění a zánětu či poškození slinivky. A výsledky studií nepotvrdily ani ochranný vliv alkoholu na srdeční cévní systém, který by vedl k prevenci proti infarktu nebo mozkové mrtvici. Pravidelná konzumace i malého množství alkoholu naopak vede k rizikovému chování, agresivitě a samozřejmě také k závislosti. Naopak prokázat se podařila skutečnost, že nízký věk prvního kontaktu s alkoholem je rizikovým faktorem pro následný rozvoj závislosti na alkoholu a psychoaktivních látkách.

Začalo to už na vysoké škole, kde byl její příjem alkoholu velice nadprůměrný
Autor: shutterstock
Závěr je tedy jasný, žádnou dávku alkoholu, konzumovanou pravidelně, nelze považovat za bezpečnou vzhledem k individuální citlivosti a zdravotnímu stavu jednotlivých osob. Za škodlivou je pak považována dávka nad 2 dcl vína nebo 50 cl destilátu. V EU alkohol ročně zapříčiní kolem 120 tisíc úmrtí. V ČR na intoxikaci alkoholem zemře kolem 300 lidí, do čehož nejsou započítána úmrtí na onemocnění vyvolaná nebo zhoršená alkoholem, a to opravdu není málo.