Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sex v Česku: Mladí mají POPRVÉ stále dřív! Kdy začínají chlapci a kdy dívky?

Průzkum českého Sexuologického ústavu odhalil: V ČR se začíná se sexem stále dřív, roste ale i zodpovědnost
Průzkum českého Sexuologického ústavu odhalil: V ČR se začíná se sexem stále dřív, roste ale i zodpovědnost  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
23. dubna 2014
22:47

Češi a Češky začínají se sexem stále dřív. Dívky začínají už po 17. roce života, chlapci o něco déle, ale také již mezi 17 a 18 lety! Mladí však přistupují k sexu zodpovědněji. To jsou hlavní závěry průzkumu o sexu v Česku, který byl dnes představen v Praze.

"V aktuálním průzkumu se věk první soulože vůbec poprvé dostal pod 18 let, dívky začínají už po sedmnáctém roce života a chlapci mezi 17. a 18. rokem," uvedl sexuolog Petr Weiss, garant loňského průzkumu, jehož výsledky byly dnes zveřejněny. Průzkum na téma Sexuální chování v ČR dělá Sexuologický ústav již od roku 1993. Vždy v intervalu pěti let. 

Sexuolog a psycholog Weiss ocenil, že mladí přistupují k sexu stále zodpovědněji. 42% mladých mělo při prvním sexu kondom, v roce 2008 jen třetina. Při intimní premiéře má 20% dívek již antikoncepční pilulky. Přerušovanou soulož pak při svém poprvé preferuje 13%, jen jedno procento dívek spoléhá na "neplodné dny".

Hormonální antikoncepci má celkově 60% žen, což je nejvíc za všechna sledovaná období. "V tomto směru můžeme být spokojení, řadíme se na úroveň vyspělých západních zemí," podotkl Weiss.

Jen 5% žen není podle výsledků průzkumu schopno dosáhnout orgasmu, což je o tři procenta méně než v předchozích průzkumech. Průzkum však rovněž ukázal, že každá desátá Češka zažila nedobrovolný sex, nejčastěji ze strany manžela či partnera.

Druhým garantem průzkumu je přitom další přední sexuolog Jaroslav Zvěřina. Ten doplnil, že z mužů, kteří přiznali poruchu v sexuální oblasti, 56% uvedlo poruchu erekce, tedy o 2% víc než v předchozím průzkumu. 17% mužů pak přiznalo předčasnou ejakulaci, zatímco v předchozím průzkumu 15%. Zvěřina připomněl, že na podporu erekce jsou účinné léky už dvě desítky let a existuje již i specifický lék na předčasnou ejakulaci.

lennne ( 24. dubna 2014 16:29 )

Moc se nesmej, mus.limaci se dozaduji, aby byla divka uznana za zenu na vdavani a rozeni deti od 9 let....chudaci holky, nejdriv sok z pta.ka a pak jeste rodit....brrr.

lennne ( 24. dubna 2014 16:28 )

  , znam holky co do vyuceni porodily i druhe dite , nejak jim ty pruzkumy co z nasich deti maji udelat sexualni nenasyty nevychazeji . ...kecy v kleci.

salto ( 24. dubna 2014 15:52 )

Správně, do kožešiny se musí bušit jako hluchej do vrat

e.44 ( 24. dubna 2014 12:03 )

To si dělaj kozy? Že by takovej pokrok od minulýho režimu ? kdy holky začínaly v šestnáctí, rodily jak na běžícím pásu v sedmnácti když byly na učňáku a kluci, když neměli první zkušenost v patnáti, tak si z nich ostatní dělali srandu

dandova ( 24. dubna 2014 09:35 )

"Už po 17. roce".

Zobrazit celou diskusi