Otec dvou dětí, čtyřiačtyřicetiletý Milan Chovanec rozhodně náleží k hrstce poslanců, jež se svým stylem oblékání liší od asexuálně nudného, v civilu leckdy problematického šatníku kolegů. Je zřejmé, že ho móda nejspíš baví, rozhodně ji nepodceňuje a správně vnímá jakou součást neverbální reference o člověku. Zkrátka považuje exteriér, jeho obal, za prvek image, která je pro popularitu podstatná.

Co za tím je?

V souvislosti s tím, je ale také dobré podotknout, že před necelými dvěma lety nynější šéf vnitra Chovanec patřil k nejvíc vypaseným personám ČSSD, kde nyní funguje coby místopředseda partaje. Tento 187 centimetrů vysoký chlap tehdy vážil téměř to, co měřil. Prý měl 180 kg, jež se styděl přiznat i manželce.

Začal ale tvrdě hubnout. Zřejmě kvůli mindrákům, rodině, výsledkům zdravotních testů… Vyzkoušel si jo-jo efekt redukčních diet, zimnice, jimiž tělo na asketický přísun kalorií reagovalo. Vydržel, za neuvěřitelnou dobu shodil víc než sedmdesát kilogramů a kdysi mocné, teď povislé břicho plastičtí chirurgové krásně zpevnili, zbytečnou kůži ufikli… Není divu, že ministr vnitra zažívá euforii nad novým vzhledem, který mu dovolí módní prezentaci, již obezita odepisovala.

Chovanec se nezdráhá, když to situace dovolí, formální oblek politika alternovat separátním sakem s džínsy, košili nahradit pulovrem. Kolem krku ležérně uvázaná šála je charakteristickým prvkem jeho image a jak outfit napovídá, umí jít i dál. Otázkou je, nakolik je tato módní hra na jedničku a nakolik si s dress code svého postavení zahrává.

Frajer na hraně

Lněné, nenuceně elegantní sako s decentní Esterházy kostkou patří k drahé konfekci. Tohle není svršek, jenž visí na štendrech masově dostupných značek. Kombinace barev v outfitu je podařená, bavlněná vrapovaná šála pro klasika k saku sporná, nicméně lze vnímat jako svěží doplněk. Jenže zde její jistou kontroverznost umocňuje veselý patchworkem inspirovaný vzor košile. A odér křiklavého efektu rozhodně nezmírní ani velký bílý štep na džísech.

I s těmito výtkami je ale celkový dojem z outfitu pana Chovance příjemný. On jej se svou dávku charismatu, o sedmdesát kilo pohublou figurou unese. I když méně by bylo víc. Dress code vysokých úředníků na ministerstvech neznám, předpokládám, že oblek by měl být jejich „montérkami“, ale věřím, že panu Chovanci visí v kanceláři kvádro s formální košilí, které si, když situace žádá, oblékne. Stejně tak doufám, že bude prezentovat playboye, který staví na eleganci a s parádivým efektem pracuje rafinovaně.