Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zákaz alkoholu je buzerace nadlidí, tvrdí Jandák! Sám nepije kvůli nemocné slinivce

Vítězslav Jandák je prý nemocný. Kvůli slinivce nemůže pít, přesto ho zákaz alkoholu ve Sněmovně pohoršil
Vítězslav Jandák je prý nemocný. Kvůli slinivce nemůže pít, přesto ho zákaz alkoholu ve Sněmovně pohoršil  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. dubna 2014
16:25

Poslanec, bývalý ministr a herec Vítězslav Jandák (ČSSD) není spokojený se zákazem projede alkoholu ve Sněmovně. Bere to jako buzeraci nadlidí! Sám však nepije - prozradil totiž, že má nemocnou slinivku. Vedle toho pak na Frekvenci 1 promluvil o tom, kdo je podle něj nejlepší řečník ve Sněmovně, jak je na tom Andrej Babiš a co si myslí o hereckém angažmá ministra obrany Stropnického.

Ve Sněmovně byl vyhlášen suchý zákon, během pracovní doby ani kapka alkoholu! Vítězslava Jandáka to popudilo. Přesto, že on sám prý nyní nepije vůbec. Kvůli nemoci. "Jednak jezdím autem, to se nenapiju, a potom mám nemocnou slinivku, takže já nepiju vůbec," prozradil ve vysílání Frekvence 1.

Že se však v minulosti pilo ve Sněmovně dosti, by mohl Jandák nejspíš potvrdit. On sám však upozorňuje na to, že prošel i testem s alkoholtesterem. "V dobách, kdy se říkalo, že nejvíc pije Topolánek s Kalouskem, tak chodili novináři a dávali nám foukat. Foukal jsem i tehdy," upozornil. K aktuálnímu zákazu však dodává: "Mě je to putna, ale je to buzerace!"

Jandák proti zákazu alkoholu

Proč zastává Jandák takhle přísné stanovisko? "Já nevím, kde by si tohle troufli v kterém parlamentu, a objel jsem jich dost po Evropě, aby někdo řekl, vy tady budete sedět, vy tu nebudete pít, vy budete ticho a podobně. To by s takovým vedením parlamentu vyběhli všichni poslanci napříč politickým spektrem," řekl Jandák v rozhovoru s duem Těžkej Pokondr.

Jandák upozornil, že politici jsou vzorek národa, jeho obraz. Do Sněmovny prý stále chodí rád, i když dle svých slov již nehraje žádnou velkou roli. "Prvně, když jsem se dostal do politiky, tak jsem seděl úplně vepředu, v první lajně. Potom to další období už jsem seděl uprostřed. No a teď za mnou už je jenom zeď. Sedím úplně vzadu, takže vystupuji méně," říká s nadhledem někdejší ministr kultury Paroubkovy vlády.

Kalousek je nejlepší řečník, Babiš se prý zlepšuje

Poslancem je od června 2006, a tak ve Sněmovně pamatuje mnohé. Může i hodnotit. Kdo je podle něj třeba nejlepším rétorem? Jednoznačně prý Miroslav Kalousek. "Je skutečně dobrej hráč, jak v politice, tak v projevu," uznává Jandák. "Byl tam ještě jeden amatérský herec, to byl Langer, ale tomu se to tolik nedařilo. Ale Mirek si myslím, jako řečník, je báječnej," oceňuje, i když s lehkou ironií.

Další dobrý rétor je podle Jandáka současný lidovecký ministr kultury Daniel Herman. "Pak tam máme takový ty, kteří se musí trochu překládat. To je Babiš a Schwarzenberg, tam se někdy špatně rozumí. Ale Babiš se teď velmi vypracoval, ten mluví pregnantně. Horší je to už Schwarzenberga, tam už vůbec nevíte, jestli mluví, a nebo spí," dodává Jandák na Frekvenci 1.

Stropnický ministrem i hercem? Nekompetentní, míní Jandák

Z nové vlády ho příjemně překvapil ministr školství Marcel Chládek, naopak kritiku si nechal Jandák pro šéfa obrany Martina Stropnického, který je na rozdíl od něj i nadále aktivním hercem - v nové řadě Kriminálky Anděl. "Velice mě překvapil pan kolega Stropnický, který bude o sobotách o nedělích prý točit. Já jsem byl taky ministr a když jsem tehdy dostal nabídku na hlavní roli ve filmu a v seriálu, tak jsem si to nemohl dovolit, protože tím ministrem je člověk 24 hodin 7 dní v týdnu. Takže nevím, jak se chce vypojit z těch bezpečnostních záležitostí a jít si k tomu natočit seriál. Nevím. Takhle se to nedělá," podivuje se Jandák. A označuje to dokonce za projev nekompetence!

davep86 ( 1. května 2014 13:39 )

Ono to s tou prohibicí ve výsledku tak žhavé nebude. Tváří se, že pijí mléko a přitom... http://www.stream.cz/blanik/10001922-prohibice

verasum ( 22. dubna 2014 13:46 )

Pokud budou ve sněmovně nenažranci typu Pandrhola-Kalousek,tak nic jiného než zákaz na ně platit nebude.Když přijde do práce obyčejný pracovník,tak má hned bez pardonu padáka, nechápu proč mají darmožrouti ve sněmovně mít nejaká privilegia.

jenda0033 ( 22. dubna 2014 10:34 )

Ten Jandák je ale idiot, ten je snad ožralý i když nepije.

handgood ( 22. dubna 2014 10:26 )

"Do tanku, v tank!" Tahle role hloupého poručíka z filmu Tankový prapor, mu náramně sedla. Mít svůj vlastní, nefunkční tank a pak se s ním utopit v močálu. To je cílem našeho infantilního blbce a možno i celé sněmovny, utopit činnost sněmovny v chlastu.

rudyptak48 ( 21. dubna 2014 20:44 )

Poslanec, bývalý ministr a herec Vítězslav Jandák (ČSSD) není spokojený se zákazem "projede" alkoholu ve Sněmovně. Blusku, raději po sobě kontroluj, co to vlastně píšeš. Jo, opravdu se zákaz projede s alkoholem po sněmovně?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa