Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zatkli kapitána potopeného trajektu! Odešel jsem do ložnice a pak to začalo, říká

Autor: pom - 
19. dubna 2014
08:40

Kapitánovi trajektu Sewol odzvonilo! Muže, který z potápějícího se plavidla uprchl dřív než většina z jeho 475 pasažérů, zatkla jihokorejská policie spolu s dalšími dvěma členy posádky.

Kapitán I Čun-sok je podezřelý ze zanedbání svých povinností. Po nehodě totiž vůbec nebyl na můstku a nezajímaly ho ani záchranné operace, které měl mít na starosti. U kormidla stál místo něj třetí důstojník. "Vydal jsem instrukce ohledně trasy, poté jsem krátce odešel do ložnice a pak to (potápění lodi) začalo," řekl se svěšenou hlavou kapitán.

Podle médií nařídil kapitán evakuaci příliš pozdě - až poté, co byl vyzván dispečinkem. "Proud byl velmi silný, teplota oceánu byla nízká, domníval jsem se, že když lidé opustí loď bez rozvahy, pokud nebudou mít na sobě záchranné vesty nebo i když je mít budou, může je (proud) strhnout."

Proč se trajekt potopil, zatím není zřejmé. Pasažéři, kteří přežili, se ale shodují, že slyšeli ránu a loď mohla do něčeho narazit.

Trajekt Sewol ztroskotal ve středu ráno místního času nedaleko pobřeží Korejského poloostrova. Podle oficiální bilance je obětí nehody 28, zachránit se však podařilo pouze 174 lidí. Ostatní se pohřešují.

agassi ( 19. dubna 2014 13:39 )

 Po pravdě kdybych byl kapitán tak by se mi taky nechtělo cekat jako posledni na lodi az se se mnou potopi!!ale chápu ze to byla jeho povinost

sores ( 19. dubna 2014 11:14 )

Zachoval se jak zbabělec, strach o život byl holt silnější. Jako má někdo hrůzu z létání, tak ji mám z plavby po moři. Nikdo by mi na cestu po moři nedostal, kolem dokola jen samá voda,brr. Z letadla je alespoň občas něco vidět a hlavně patří letadla mezi nejbezpečnější dopr.prostředky oproti autům a lodím.

black7011 ( 19. dubna 2014 09:29 )

Zatkli kapitána potopeného Titaniku! Odešel jsem do ložnice k Rouse a pak to začalo. Vůbec jsem se nevšiml, že se loď potopila, říká..

Zobrazit celou diskusi