Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Potápěči z trajektu vytáhli první tři těla se záchrannými vestami: 36 mrtvých, další přibudou?

Z trupu jihokorejského trajektu vytáhli první těla
Z trupu jihokorejského trajektu vytáhli první těla  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
19. dubna 2014
22:29

Potápěči dnes vyprostili první tři těla přímo z vraku jihokorejského trajektu, který ve středu ztroskotal se 475 lidmi na palubě. Počet mrtvých, kteří byli nalezeni, tak stoupl na 36, celková bilance obětí však zřejmě bude mnohonásobně vyšší, protože téměř tři stovky pasažérů se dosud pohřešují.

"Potápěči rozbili okno jedné z kabin cestujících a vytáhli ven tři těla," sdělil agentuře AFP představitel jihokorejské pobřežní stráže. Upřesnil, že všechna těla měla na sobě záchranné vesty a dodal, že dva mrtví jsou muži.

Kapitán trajektu pak dnes promluvil o okolnostech evakuace, kterou podle médií nařídil příliš pozdě. Před televizními kamerami řekl, že s rozkazem k opuštění plavidla váhal kvůli tomu, že oceán byl v místě nehody velmi studený a on se bál, že pasažéry na volném moři strhnou silné proudy. Podle kapitána ve chvíli, kdy se začal trajekt potápět, nebyly na místě žádné záchranné ani civilní lodi, které by cestujícím mohly pomoct.

Prokuratura rovněž oznámila, že třetí palubní důstojnice (25 let), která trajekt řídila v době nehody, byla na dané trase nováčkem a plavidlo v těchto vodách nikdy předtím neřídila.

Nalezených obětí nehody je nyní 36 a zachráněných pasažérů 174. Stovky záchranářů už několikátý den v nepříznivém počasí neúspěšně pátrají po dalších cestujících, ale naděje, že by mohli ve vraku či na moři tak dlouho přežít, je mizivá.

Příbuzní téměř tří stovek pohřešovaných, z nichž velkou část tvoří studenti střední školy z předměstí Soulu, už ztrácejí trpělivost a požadují, aby záchranáři jednali rychleji a dostali vrak lodi na hladinu, napsala agentura Reuters. Server BBC však citoval jednoho z vedoucích záchranné mise, podle nějž vyzvednutí lodi může trvat "jeden nebo dva měsíce".

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi