Beránek, mazanec

* Přesladili jste těsto? Přidejte do něj trochu jablečného octa nebo čerstvou citronovou šťávu.

* Pečicí papír je občas nepoddajný – aby se lépe přizpůsobil jakémukoli tvaru, stačí jej před použitím celý pomačkat a pak znovu narovnat. Překvapí vás, jak snadno se s ním bude nyní pracovat.

* Ztvrdlý koláč nebo mazanec stačí potřít mlékem a chvilku zapéct v troubě – bude jako čerstvě upečený.

* Děláte beránka z třeného těsta? Dvojnásobné množství sněhu ušleháte, když na každý bílek přidáte 1 lžíci studené vody. Zbyly vám bílky? Nalijte je do mikrotenového sáčku a dejte do mrazáku. Až je budete potřebovat, nechte je v lednici rozmrazit. Jde z nich ušlehat krásně tuhý sníh.

Nádivka  s kopřivami

Velikonoční nádivka bude mít skvělou chuť díky čertsvým kopřivám. Natrhejte mladé listy kopřivy, doma je krátce spařte horkou vodou a nasekejte nadrobno. Přendejte do mísy s namočenými rohlíky a promíchejte. Pak vmíchejte směs z uzeného masa a nakonec i bílky.

Polévku ozdobte kvítky

Jak ozvláštnit polévku na svátečním stole? Natrhejte na zahradě nebo v parku sedmikrásky a kvítky ozdobte talíř. Rázem máte jarní polévku! A když je polévka příliš řídká? Zkuste ji zahustit rozkvedlaným žloutkem, krupicí nebo třeba bramborovou kaší v prášku.

Pečené maso

K Velikonocům patří i krůta nebo kuře. Aby bylo masíčko báječně křupavé, stačí ho během pečení párkrát potřít černým pivem nebo medem smíchaným s balsamico octem. Nedopečené maso zase vylepšíte tak, že ho nakrájíte na užší plátky a ještě chvilku povaříte v omáčce či podusíte v másle. Drůbež rozporcujte a po kouscích ji dopečte v troubě nebo na pánvi.

Salát z pampelišek

Levný, chutný a zdravý salát si udělejte ze smetanky lékařské, která roste všude kolem. Pozor, lístky mají být z rostliny, která ještě nekvetla! Operte je pod tekoucí studenou vodou a dejte do misky. V hrnečku si připravte marinádu z vody, octa, oleje, soli a pepře. Dobře ji rozmíchejte, nalijte na lístečky a promíchejte. Salát křupe a je pikantně nahořklý, ocení ho tedy spíš dospělí.

Pozor na sladkosti!

Na Velikonoce se spotřeba laskominek zvyšuje téměř o 100 %. Konzumace sladkostí přitom vážně ohrožuje zdraví dospělých, ale především dětí. Raději než přeslazené cukrovinky plné »éček«, připravte dětem velikonoční domácí dobroty z kvalitních surovin.