Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obrněné transportéry mají ruské i ukrajinské vlajky: Schyluje se ke střetu?

Po východní Ukrajině se prohání obrněné transportéry s ukrajinskými i ruskými vlajkami. Dokazuje to přítomnost ruských vojáků?
Po východní Ukrajině se prohání obrněné transportéry s ukrajinskými i ruskými vlajkami. Dokazuje to přítomnost ruských vojáků?  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
16. dubna 2014
11:59

Po východní Ukrajině se prohání obrněné transportéry s ukrajinskými i ruskými vlajkami, vicepremiér Ukrajiny tvrdí, že do země vtrhli ruští výsadkáři. Proruští ozbrojenci pak převzali kontrolu nad radnicí v Doněcku. Skončí tyhle manévry otevřeným střetem? Politici i běžní lidé se obávají krveprolití.

Ukrajinci včera oznámili začátek "protiteroristické akce" na východě Ukrajiny proti proruským radikálům. A do pohybu se tak daly konvoje ukrajinských tanků. V úterý se ukrajinským vojákům podařilo dobýt zpátky letiště v Kramatorsku.

Ukrajinské tanky zahájily na východě "protiteroristickou akci" Ukrajinské tanky zahájily na východě "protiteroristickou akci" | Reuters

V reakci na to se dnes na východě krizí zmítané země objevilo několik obrněných transportérů s vlajkami ruskými - a s neoznačenými ozbrojenci. Proruští separatisté na kontrolních stanovištích u vjezdů do města Slavjansk je prý bouřlivě vítali. Opakuje se snad scénář Krymu, kam vtrhli anonymní ruští vojáci, taktéž vybavení automatickými zbraněmi?

Do Slavjansku přijely obrněné transportéry s ruskými vlajkami Do Slavjansku přijely obrněné transportéry s ruskými vlajkami | Reuters

Na organizování obsazování budov na východě země se přitom podle ukrajinského vicepremiéra Vitalije Jarema podílejí ruští výsadkáři. "Identifikovali jsme ty muže ve Slavjansku a v Kramatorsku a jde o příslušníky ruské výsadkové jednotky Kupjanka-1, která pochází z Moskvy. Nyní operují na území Ukrajiny," uvedl Jarema agentuře Unian k ruskému zapojení do konfliktu. "To, co říkají Putin a Lavrov, že tu nejsou žádní ruští vojáci, jsou všechno lži," dodal vicepremiér.

Reportéři několika tiskových agentur ale také informovali, že do Slavjansku dorazilo šest obrněných transportérů, na nichž údajně seděli ukrajinští vojáci, kteří přešli na stranu separatistů.

Voják, hlídkující ve východoukrajinském Slavjansku: Jde o Ukrajince, nebo Rusa? Voják, hlídkující ve východoukrajinském Slavjansku: Jde o Ukrajince, nebo Rusa? | EPA

Separatisté obsadili i radnici v Doněcku

Radikálové přitom ovládají již úřady a policejní stanice v nejméně osmi městech na východní Ukrajině. Převzali kontrolu i nad radnicí ve východoukrajinském Doněcku, centru rozsáhlé průmyslové oblasti Donbas. Již 7. dubna zde přitom po obsazení sídel policie a gubernátora vyhlásili vlastní Doněckou lidovou republiku a požádali Rusko o vojenskou pomoc.

Veškerá vyjednávání Kyjeva se separatisty nepřinesla žádné výsledky. Moskva pro změnu stále popírá, že by se vměšovala do ukrajinských záležitostí, a tvrdí, že Západ nepředložil jediný důkaz pro svá nařčení z účasti ruských agentů a vojáků.

czrus ( 17. dubna 2014 18:11 )

kkkastr ( 17. dubna 2014 17:08 )

Ale zato kapitalista značí urážet a okrádat slabší

kkkastr ( 17. dubna 2014 17:06 )

Mohl by jsi mluvit jinak než jak jsi zvyklej z domova a jak se oslovujete mezi sebou? Jsme tady většinou slušní lidé a ten tvůj kriminálnickej slang ze slamu kde asi žiješ. Ale jinak tvé urážky jsou typicky kapitalistické-pohrdání dělníky a nazývat je lůzou toť prvek vaší demokracie. Jinak by mne zajímalo cos vlastně dokázal jiného než zradit a pošpinit svou vlast svůj národ abys dostal občanství? Já postavil vlastníma rukama barák bez dluhů, vychoval a vychovávám 3 slušné děti aktivně se zapojuji do práce pro naši krásnou zem. Nejsem vulgární prase a jsem hrdý kde žiji. Protože jsi tupější znovu to že někdo kritizuje vládu USA neznamená to že je komunista. Ale to ty asi nepochopíš

kkkastr ( 17. dubna 2014 16:47 )

Kdo jednou utekl, vždy utíká. Seneca Kdo jednou utekl, je šmejd.Já

venxa ( 17. dubna 2014 16:19 )

Ty vykastrovany vemeno ja jsem si svoje studie v tom byvalym komunistickym lagru odpracoval8 let za tu almuznu co soudruzi platili a mimochodem majetek co nakradli nasi rodine se nepocita? A jak to muslis zbabele uteci z ostnatym dratem obehnaneho komunistickeho koncentraku? A ja nekydam na hnuj na Cesko jako takove ale na takove imbecily jako ty co v ramci Slovanske soudrznosti lezou Rusakum do pr7dele.

Zobrazit celou diskusi