Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sníh a náledí: Zima neřekla poslední slovo, místy napadne až 40 cm!

Po teplém jarním počasí předpovídá meteoroložka Dagmar Honsová (uprostřed) ochlazení i sníh!
Po teplém jarním počasí předpovídá meteoroložka Dagmar Honsová (uprostřed) ochlazení i sníh!  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao - 
14. dubna 2014
11:34

Příjemně teplé jarní počasí už při pohledu z okna zmizelo. Vystřídaly jej nepříjemný vítr, dešťové přeháňky, místy se sněhem. Meteorologové dokonce varují, že lokálně může na horách napadnout tento týden až 40 centimetrů sněhu! A na některých místech se bude tvořit ledovka. Bude tak celý týden? Nikoli!

Povinnost zimních pneumatik pro řidiče skončila a mnozí to kvitovali - v 16°C mít stále ještě obuté "zimáky"? Po hromadných návštěvách autoservisů si však počasí připravilo aprílový žertík. Bude opět sněžit!

Místy až 20, někde dokonce až 40 centimetrů sněhu, slibují meteorologové při sněhových srážkách na horách v nadcházejících dvou dnech. Přes Česko totiž přechází studená fronta, sněžit by mělo již od středních poloh. "Po pondělním přechodu studené fronty bude do Česka proudit studený vzduch od severu, který přinese výrazné ochlazení a až do středy od 600 m sněžení. Na horách bude sněžení vydatnější, a tak očekáváme až 40 cm nového sněhu. V kombinaci s čerstvým větrem se budou vytvářet sněhové jazyky," sdělila Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Právě řidiče varuje Honsová nejen před sněhem. "Po ránu pozor na náledí - rtuť teploměru klesne pod bod mrazu," předpovídá Honsová. Schovali jste do skříně teplé zimní kabáty? Jejich čas opět nadešel, teploty totiž v průměru klesnou o deset stupňů. "Mnozí z nás už uklidili teplé zimní oblečení, a tak budou i nadále vyrážet jen v tričku a svetru, pozor, hrozí nastuzení, angíny a chřipky. Větrné počasí přináší bolesti zad," varuje čtenáře Blesk.cz meteoroložka.

Velikonoce na sněhu nás však pravděpodobně nečekají. Vzpomínky na zimu nebudou mít dlouhé trvání. "Oteplení přinese víkend - v pátek bude přes Česko postupovat teplá fronta. Počasí tohoto týdne bude jako na houpačce - konec týdne přinese výrazné oteplení," dodává Honsová. Přeháňky však očekává i nadále. I když tentokrát již pouze dešťové.

Týdenní předpověď

Úterý

V úterý bude oblačno až zataženo. Přeháňky nebo déšť, nad 600 m sněžení. Noční teploty 2 až -2 °C. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C. Teplota v 1000 m na horách kolem 1°C. Severozápadní vítr 4 až 8 m/s, nárazy do 15 m/s.

Středa

Ve středu bude proměnlivá oblačnost, ojediněle přeháňky, nad 600 m sněhové. Noční teploty 3 až -1 °C, na západě až -3 °C. Denní teploty 8 až 12 °C. Severovýchodní vítr 5 až 9 m/s, nárazy do 15 m/s.

Čtvrtek

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Noční teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 11 až 15 °C. Severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Pátek

V pátek bude většinou polojasno. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 12 až 16 °C. Severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Výhled na víkend a Velikonoce

V sobotu bude většinou polojasno. Noční teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 14 až 18 °C. Severovýchodní vítr 2 až 6 m/s. V neděli bude většinou polojasno. Noční teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 14 až 18 °C. Severovýchodní vítr 2 až 5 m/s. V pondělí bude polojasno až oblačno, místy přeháňky. Noční teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 13 až 17 °C. Jihovýchodní vítr 1 až 5 m/s.

adorator ( 14. dubna 2014 14:52 )

meteoroložka? sotva zvládla hnojárnu, její předpovědi jsou mimo i když předpovídá včerejší počasí během týdne denní teploty 11-18°C , to budou tedy vánice ...

Zobrazit celou diskusi