Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Český velvyslanec obvinil filipínskou firmu z korupce!

Josef Rychtar filipínské úřady informoval o korupci místní firmy, které chtěla česká firma dodat soupravy metra.
Josef Rychtar filipínské úřady informoval o korupci místní firmy, které chtěla česká firma dodat soupravy metra.  (Autor: MZV ČR, archiv Blesku)
Autor: ČTK, lm - 
13. dubna 2014
12:35

Český velvyslanec na Filipínách Josef Rychtar obvinil loni místní dopravní společnosti Metro Rail Transit (MRT) z toho, že chtěla od české společnosti Inekon půlmiliardový úplatek za zakázku na dodávku souprav metra. Filipínská vláda toto obvinění považuje za nešťastné.

Rychtar loni v říjnu předal filipínským úřadům místopřísežné prohlášení ke svým obviněním, že představitelé MRT vymáhali od české firmy 30 milionů dolarů (přes 590 milionů korun). Podle českého velvyslance Inekon požadavek odmítl a MRT jej později snížil na 2,5 milionu dolarů. Když česká firma nesouhlasila ani s tím, ani s následným návrhem na zřízení společného podniku, MRT s ní přerušil kontakty.

Filipíny však v současnosti nehodlají českého ambasadora označit za nežádoucí osobu a vyhostit ho. "Je na našem uvážení, zda jej označíme za nežádoucí osobu, ale nyní k tomu nehodláme sáhnout," uvedl zdroj filipínské televize ABS-CBN. Vláda podle něj považuje obvinění vznesené velvyslancem za nešťastné, neboť prý poškozuje filipínskou pověst ve světě.

Šéf společnosti Al Vitangcol byl po obvinění u policejního výslechu, kauza se však nikam dále nepohnula.

Filipínský senátor Francis Escudero v sobotu Rychtara vyzval, aby případ prezentoval při veřejném slyšení v horní komoře parlamentu. Escudero chce prý dát šanci českému velvyslanci, aby představil svou verzi případu, když před ním hovořil v Senátu Vitangcol, který Rychtarova obvinění popřel.

V současnosti MRT využívá 73 souprav české výroby, z podniku ČKD Praha, který nejprve patřil Siemensu a následně Inekonu. Ten měl zájem dodat v rámci mezivládní dohody, která by proběhla mimo veřejné nabídkové řízení, 52 nových lehkých vozů s opcí na 21 dalších, jakož i obnovit dohodu o údržbě tohoto vozového parku.

rumovapalice ( 13. dubna 2014 13:52 )

13:50 - na Ukrajině už se to maže a Blesku je to jedno

japos22 ( 13. dubna 2014 12:58 )

To asi nebylo diplomatické od diplomata

mandat ( 13. dubna 2014 12:47 )

To je bezna praxe. Proc myslite, ze je v CR tolik bohatych ve vlade ? Proc je republika rozprodana ??????????? UPLATKY!!!!!! UPLATKY !!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi