Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putin hrozí, že zastaví plyn. Poslal dopis i do Prahy Zemanovi

Zatímco prezident Zeman si potřásl rukou se šéfem NATO Rasmussenem, ruský prezident Putin varoval EU před narušením dodávek ruského plynu
Zatímco prezident Zeman si potřásl rukou se šéfem NATO Rasmussenem, ruský prezident Putin varoval EU před narušením dodávek ruského plynu  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
11. dubna 2014
16:13

Vladimir Putin pohrozil přerušením dodávek plynu na Ukrajinu i omezením směrem k zemím Evropské unie. A to kvůli "absolutně nepřípustnému dluhu", který prý má Kyjev za dodanou ruskou ropu. Mezi adresáty dopisu 18 evropským státníkům nechyběl ani Miloš Zeman, který se dnes k dění na Ukrajině také vyjádřil.

Ruský prezident Putin rozeslal evropským státníkům dopis, v němž varoval před zastavením dodávek plynu Ukrajině s možným dopadem na tranzit do Evropy. Podle Putina za to mohou chronické ukrajinské dluhy. Uzavře Putin Kyjevu plynové kohoutky?

Situace je dle Putina jednoduchá. Ukrajina neplatí a ruský prezident pohrozil, že nebudou-li peníze včas na ruských kontech, nedostane Kyjev nic. Jenže Kyjev nemá, kde brát... Rusko tak zesílilo tlak na Kyjev a jeho západní spojence v naději, že uspíší jednání o řešení ukrajinské krize v duchu ruských návrhů.

Putinova "plynová karta" a vytunelované zásobníky na Ukrajině

Předseda ukrajinské vlády Jaceňuk přitom upozornil, že z podzemních zásobníků zemního plynu na Ukrajině se většina zemního plynu z Ruska ztratila! "Já jsem ten plyn neukradl," ujistil poslance v Kyjevě premiér. Podle Jaceňuka má být v zásobnících podle výkazů uloženo 20 miliard krychlových metrů plynu, skutečnost je ale podstatně jiná - v současnosti je to prý jen 7,2 miliardy krychlových metrů. Kam se plyn poděl, premiér neví...

Není se však čemu divit. Také Putin totiž ve svém dopise upozornil, že ukrajinské plynové zásobníky jsou poloprázdné a chybí zimní rezerva. Podle dřívějších zpráv médií by za doplnění zásobníků musela Ukrajina zaplatit čtyři až pět miliard dolarů, které ve státní pokladně nemá.

Čeští plynaři ujišťují: Máme zásoby na celé jaro

S obavami směrem na východ však nyní vzhlížejí i někteří Češi - jak se nejasná situace s ruským plynem promítne u nás? České odběratele by případný výpadek dodávek ruského plynu bezprostředně neohrozil, ujišťují zástupci Českého plynárenského svazu. V současné době je v českých zásobnících uložena více než miliarda krychlových metrů zemního plynu a tuzemské zásobníky jsou tak naplněny ze 37%. "To svědčí o tom, že jsme připraveni na případné problémy s dodávkami zemního plynu do Evropy," uvedl předseda rady Českého plynárenského svazu Miloslav Zaur.

Putinův dopis obdržel i Zeman. Přesto dnes Rusko kritizoval

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana pak potvrdil, že Putinův dopis již obdržela i česká hlava státu. Ten se dnes k dění na Ukrajině opět vyjádřil při konferenci na oslavu 10 let od vstupu Česka do EU. Unie i NATO by měly podle Zemana podniknout velmi razantní, preventivní akce, aby odstrašily Rusko od rozšíření vojenských akcí do dalších oblastí Ukrajiny, ačkoli na Krymu je již prý pozdě něco řešit. "Chtěl bych s jistou dávkou politického cynismu říct, že Krym je ztracen," poznamenal Zeman.

Zeman prý nechce vypadat jako válečný štváč, má ale obavy z rozpoutání řetězové reakce, kdyby ruské jednotky vstoupily na východní Ukrajinu a obsadily například i Oděsu. Invaze podle něj může pokračovat obsazováním Podněstří, případně i Moldavska. "Vytvoří řetězovou reakci, jakýsi efekt nabalující se sněhové koule, kterou těžko bude možné bez vážných ztrát zastavit," dodal prezident. Bohuslav Sobotka (ČSSD) s ním však nesouhlasí - je proti odstrašování Ruska. Podle premiéra teď není doba, aby "duněly válečné bubny".

tacheci ( 25. května 2015 07:20 )

 Tak my si musime zaprve uvedomit, ze napr na ruskem plynu neni zavisla jen Ukrajina ale cela Evropa a to jiz po cela desetileti a to samozrejme plati bez vyjimky i o byvalem Ceskoslovensku, stejne tak dnes i o Ceske republice ale malo kdo vi, ze napr na ruskem plynu obrovskou merou zavisi i cela ekonomika Nemecka a Rusko, ani byvaly Sovietsky svaz nenechali nikdy zadnou z evropskych zemi ve stychu a dodavali casto i na dluh a to i pres to, ze nektere evropske zeme vstoupily do NATO! Pokud by se Rusko nebo Sovietsky svaz kdykoli v minulosti rozhodli privod plynu uzavrit, prineslo by to ve velice kratke dobe naprosto katastroficke dusledky pro celou Evropu! I Rusko ma sve problemy a nemohou si dovolit dodavat plyn evropskym zemim na dluh. Navic, Spojene staty a Britanie se stale snazi ruskou ekonomiku vselijakym zpusobem podlomit a uvalovat vselijake sankce a krom Nemecka Finska a Svedska jsem doposud nevidel ani neslysel zadnou z dalsich evropskych zemi, ktere by se Ruska, nebo ruskych zajmu zastaly! Takze osobne Putina zcela chapu, naopak si myslim, ze je doposud stale velice velkorysy, tolerantni a mirny! Zdenek Tacheci

xxyy ( 15. dubna 2014 13:24 )

On ví přesně co chce ale tobě to ještě nedošlo. Chce pod svojí moc celý bývalý východní blok a nebránil by se tomu jedině magor nebo rudá sv/ině stejná jako je on.

endynka47 ( 15. dubna 2014 08:03 )

Putin není žádná prodejná ***,ví co chce a naši politici se do toho nemají co srát,Zeman at se snaží udělat v naší rozkradené a ožebračené zemi,pořádek,ne lést amikům do ***e.

4rek ( 14. dubna 2014 19:24 )

Souhlas. Putin není hloupý. Udělal co by udělal každý, pokud by měl mozek v hlavě.

czrus ( 14. dubna 2014 19:10 )

Tet Poljaci zacali dobze myslit a dobze povidat za EU ! http://czech.ruvr.ru/news/2014_04_14/MZV-Polska-Evropa-potrebuje-rusky-plyn-5589/

Zobrazit celou diskusi