Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemanová o manželovi, cukrovce a jídle: Občas zhřeší, ale snad prozřel!

Autor: simao, ČTK - 
10. dubna 2014
17:34

První dáma Ivana Zemanová prý vidí posun u svého manžela Miloše Zemana ve vnímání cukrovky. Omezil se ve stravě, přidal ve sportování. Společně se prý snaží o plavání a schůzi. Zemanová si však nedělá iluze. Její muž se občas neudrží a je z toho rázem "dietetická chyba".

Miloš Zeman je lehký diabetik, nikdy se však netajil tím, že má rád tradiční českou kuchyni. A to nebývá vždy zrovna lehká strava pro žaludek, ale i celý organismus. Podle své ženy Ivany však český prezident jídelníček skutečně upravil. A má prý již rád třeba i některé druhy zeleniny. "Ne sice moc, ale jsou věci, které má rád. Nepokládala bych jídlo za hřích, jsou věci, které má dovolené a vyloženě zakázané, ale někdy, jak se říká, je taková ta dietetická chyba," uvedla dnes Zemanová, která dnes zahajovala v Luhačovicích kongres diabetologů při příležitosti již tradičních Diabetologických dní.

První dáma: Také jsem kuřák. Bohužel

První dáma prý přitom vidí u svého muže posun ve vnímání diabetu. "Doufám, že prozřel. Snažím se jeho stravu hlídat. Pokud mohu, tak tomu velím já, ale jak se říká, co oči nevidí, to srdce nebolí," dodala Zemanová. A potvrdila známou pravdu, že má prezident rád bílé víno. "Když je mu nabídnuta dobrá slivovice, tak ji neodmítne," řekla a omluvně dodala, že zdravé není ani prezidentovo kuřáctví, jenže v tomhle mu sama nejde zrovna příkladem... "Já jsem však, bohužel, taky kuřák," poznamenala paní Ivana.

S manželem se prý společně snaží žít zdravěji - včetně sportu. Více plavou i chodí. "To pěstujeme dvakrát třikrát týdně, pokud čas dovolí," uvedla Zemanová. Cukrovka je podle ní nebezpečná i v tom, že jako každá nemoc, která nebolí, může být podceňována. "Většinou se jí člověk začne věnovat, až je léčba nevyhnutelná," míní Zemanová.

Profesor o diabetu: Děti mají příliš sladkostí

Podle profesora Jaroslava Rybky, který kongres diabetologů zakládal, je v zemi asi 850 tisíc diabetiků, dalších 250 tisíc lidí o nemoci neví. "Je to zákeřná choroba, která nenápadně začíná, může však mít závažné komplikace," upozornil Rybka. Za 10 let navíc vzroste podle jeho odhadů počet diabetiků ještě o 25%. "Bude těžké změnit životní styl, své děti zatím spíš kazíme, mají spoustu sladkostí, je to levné a dostupné," řekl.

londynskypes ( 12. dubna 2014 16:06 )

voc.h.la.Sta s p.r.as.nicou a chybi ta pornokejta fujjjjjjjjjjjjjjj

denia ( 12. dubna 2014 14:11 )

Tak ať se tak taky chová.

dzery ( 11. dubna 2014 10:49 )

buban ( 11. dubna 2014 09:00 )

Ale já jsem se ptala, s kým byste srovnal/a Kalouska. P. Zemana jsem v souvislosti s Kaldou nezmínila.

itartas ( 11. dubna 2014 08:34 )

Já když vidím prezidenta s tím plastovým talířem na klíně a s řízkem v ruce, tak mám záchvat smíchu, který se postupně mění na něco pro co nemám slova. Ta fotka by měla viset ve všech kancelářích a na úřadech na zdi...povinně!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa