Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česko hledá šéfa policie: Bude to Tuhý? Má jednoho rivala

Ministr vnitra Chovanec se usmívá na jednoho z kandidátů na nového šéfa policie - prvního náměstka Tuhého
Ministr vnitra Chovanec se usmívá na jednoho z kandidátů na nového šéfa policie - prvního náměstka Tuhého  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
8. dubna 2014
11:22

Kdo povede českou polici po zmatené situaci s dvojicí Petr Lessy - Martin Červíček? Ministerstvo vnitra umožnilo uchazečům podat přihlášku do nabídkového řízení do včerejší půlnoci. Přihlásili se dva muži. Jedním z nich je první náměstek Tomáš Tuhý, který je pověřený dočasným vedením policie. Druhé jméno ministerstvo nezveřejnilo. Přihlásí se na veřejnosti on sám?

Ministerstvo vnitra hledá svojí "SuperStar". Tedy nového šéfa policie. Obsazení tohoto postu připomínalo ještě donedávna skutečnou reality show - v hlavních rolích působili odvolaný, souzený a posléze omilostněný Petr Lessy, a jeho nástupce Martin Červíček. Česko mělo v jednu chvíli hned dva šéfy policie. Tuhle 36 dní trvající schizofrenii však ukončilo odvolání obou ředitelů.

Přihlášky na jejich nástupce přišly v nabídkovém řízení dvě. Podal ji náměstek prezidia Tomáš Tuhý, který je v současné době do vyřešení situace pověřený vedením sboru. "Podal přihlášku a je kandidátem," potvrdila ČTK mluvčí ministerstva Vlasta Suchánková.

Kandidát na šéfa policie Tomáš Tuhý spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem Kandidát na šéfa policie Tomáš Tuhý spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem | ČTK

O nabídkové řízení jde v současnosti proto, že ministr vnitra Chovanec oslovil dopisem zhruba dvacet lidí z bezpečnostních sborů - od policie, hasičského sboru, celní správy, vězeňské služby, BIS a GIBS. 

Oba kandidáty by si do konce týdne měla pozvat komise, která bude jejich přihlášky posuzovat. A to i na základě předložené koncepce a vize rozvoje policie, kterou museli uchazeči zpracovat a podat spolu s přihláškou.

"Dá se předpokládat, že vzhledem k tomu, že jsou pouze dvě žádosti, tak by se mohla dostat policejní komise k rozhodnutí na začátku příštího týdne," doplnil další mluvčí ministerstva Pavel Novák. Jméno druhého kandidáta však vnitro nemůže zveřejnit kvůli zákonu o služebním poměru. Pokud prezidenta nevybere, následuje výběrové řízení, kterého se může účastnit více zájemců. 

decathlonova-matka ( 8. dubna 2014 12:23 )

proto, že studoval práva v Plzni a má v ní nasráno

salto ( 8. dubna 2014 11:34 )

Možná by se hodil Kubice - uvažujte o tom

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa