Na právničku Samkovou jako jedničku kandidátky Úsvitu ukázal Okamura proto, že prý společně sdílí "stejný názor na základní demokratické principy a na fungování spravedlnosti v naší zemi". 

Volbou Samkové si však Okamura lehce naběhl - vrána k vráně sedá, poukazovala řada diskutujících. Okamura i Samková jsou známí např. rázným, ale místy kontroverzním přístupem k problému imigrace do EU, kterou by Samková nejraději zcela zakázala. Okamura pak v poslední době upozorňuje především na romské problémy u nás, třeba v komentáři "Stop Romanistánu".

Když se ho nyní jeden z diskutujících zeptal, proč se spřáhl právě s advokátkou Samkovou, Okamura odvětil: "Nerozumím. Ona přece nemá ani kapku cikánské krve." A jal se vysvětlovat původ své současné spolupracovnice.

Tomio Okamura vysvětluje původ lídryně kandidátky Úsvitu do eurovoleb Kláry Samkové
Autor: Facebook

Okamura přitom původ Samkové vysvětloval již na konci ledna po oznámení její kandidatury. "Klára Samková nemá vůbec romský původ, pochází z brněnské právnické rodiny. Jediné osobní ´spojení´ s Romy je to, že její první manžel byl v minulosti Rom. Avšak současný druhý je český sportovní novinář, který není Rom," napsal Okamura taktéž na Facebooku.

Své vysvětlení nyní vsadil Okamura do pikantního kontextu - na internetu ho totiž zaujal článek o Romech a šéf Úsvitu na Facebook napsal: "Velmi poučný dobový článek: Romové u nás před sto lety – Cikáni jsou pohromou venkova psala tehdejší média." Okamura přitom citoval z článku webu tyden.cz, ve kterém například stojí: "4. říjen 1912: Stovka Romů přitáhla na Mělnicko a likvidovala úrodu: hlavně zelí a brambory. V Týnu nad Vltavou vykradli cikáni obchody..." Okamura se totiž často vyjadřuje k současným problémům s Romy. Třeba v souvislosti s událostmi ve Strýčkovicích, kde romský klan terorizuje své okolí.

Možná i proto Samkovou hájil. Jenže má to háček. "Politici by měli ctít, že označení Cikán je nekorektní, mělo by se používat Rom. Neutrální odpověď by byla. Proč se mě na to ptáte, Klára Samková není Romka," vysvětlila problém s Okamurovým vyjádřením etnoložka a historička Jana Poláková pro iDnes.cz.