Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Romský klan terorizoval i naši vesnici, tvrdí starosta Zhoře

Autor: lvi - 
28. března 2014
09:09

Karel Starý vzpomíná na klan rodiny Matušových jen ve zlém. Kdysi totiž gang doslova terorizoval jeho obec Zhoř, kde je starostou. Poté se členové klanu přestěhovali do sousedních Strýčkovic, kde jeden z jejich členů napadl živnostníka.

„Je mi tam těch lidí líto, hlavně ta bezmoc. My jsme si to tady zažili na vlastní kůži. Vím, co dokážou,“ řekl starosta pro deník Právo. Vzpomínal zejména na krvavou řež z října 2007, když šlo skutečně o život.

Tehdy pětice Romů s mačetami a vidlemi vtrhla do místní restaurace, kde útočníci hostinskému rozbili o hlavu několik dřevěných židlí a lokál celý zdevastovali. Venku pak ještě zdemolovali auto a napadli i policisty.

„Pamatuji si, jak jeden z útočníků vtrhl za mnou na úřad a křičel, jak jim ubližujeme. Nejdřív mi smetl věci ze stolu, a když jsem mu řekl, že zavolám policii, tak zničil telefon. Nic příjemného to nebylo,“ doplnil pro Právo místostarosta Stanislav Novák.

Za zmíněný incident dostala banda pěti agresorů 4 roky. „Na ten proces v životě nezapomenu. Tam jsem si jako Čech připadal úplně méněcenný. Pomalu posuzovali nás, jestli jsme do nich náhodou moc nešili nebo je nějak nevyprovokovali. To zastávání se národnostní menšiny se nám jednou vymstí,“ dodal pro Právo Karel Starý.

Podle Práva ještě předtím, než se rodina Matušových přestěhovala do Strýčkovic, pobývala nějaký čas v Brodě nad Tichou. Tam po nich zůstal vypálený byt. Ve Strýčkovicích bydlí asi pátým rokem. Dům na okraji obce je podle údajů z katastrálního úřadu napsaný na Michala Matuše, který je téměř deset let zbaven svéprávnosti.

Strýčkovice ustavily domobranu

Po posledním útoku z minulého pátku, kdy dva romští bijci vymlátili sousedovi okna zřejmě jako výstrahu, aby proti nim nesvědčil u soudu, je v obci klid. Oba násilníky poslal soud do vazby a policisté ve vesničce s necelými sedmdesáti obyvateli hlídkují denně.