Řada obyvatel téhle vesnice na Domažlicku prožívá těžké období. Znáte to, rodiče ani sousedy si nevybíráte a mít dobrého souseda je dar. Tady to však neplatí. Do Strýčkovic se totiž nastěhoval romský klan, který si nebere servítky a neštítí se sáhnout k hrubým urážkám, ale i drsným násilnostem. Vesnická idylka a klid? Ani omylem! Tady prý létají výhrůžky, rasistické urážky typu "bílá m*dka", ale i dlažební kostky...

"Poslední rok terorizují vesnici Strýčkovice údajně duševně nemocní Romové. Přistěhovali se poté, co opustili jinou obec také kvůli násilnostem. Poberou sociální dávky a opilí vykřikují bílé svině rozsekáme vás sekerou, vypálíme domy, útočí na bezbranné. Smějí se, že se jim nemůže nic stát, protože mají ´papíry na hlavu´," popsal Blesk.cz zoufalou situaci ve Strýčkovicích Tomio Okamura, který se romskou otázkou zabývá delší dobu.

Šéf Úsvitu se však nepřestává divit tomu, co se ve Strýčkovicích děje: "Jak je možné, že se po Strýčkovicích volně pohybují agresivní duševně nemocní? Pod vlivem alkoholu? S dlažebními kostkami v ruce? Jak to, že už nejsou za mřížemi detenčního ústavu, tak dlouho, dokud se definitivně nevyléčí a bude jistota, že nejsou nebezpeční svému okolí?"

Rom ze Strýčkovic dorazil k soudu opilý

Situaci ve Strýčkovicích se snažil řešit již i soud - líčení s bratry Ladislavem a Davidem M., kteří jsou obviněni z těžkého ublížení na zdraví ve stádiu pokusu, výtržnictví a nebezpečného vyhrožování, však muselo být včera odloženo. Jeden z Romů totiž dorazil k soudu opilý - s pivem v ruce!

Při dechové zkoušce naměřili Ladislavovi M. 1,72 promile, uvedl Domažlický Deník. Soudce ho proto upozornil, že pokud přijde opilý i příště, skončí ve vazbě. "Chci do vazby. Nebo mě pěkně zaplatíte cestu, jinak nepřijdu... Pil jsem od večera, protože kvůli soudu mám nervy nadranc," tvrdil Ladislav M., ze kterého mají v obci strach.

"Nikdo nemá odvahu se jim postavit. Každý se jim raději vyhne. Situace vygradovala až k tomu, že to musí řešit policie a soud," řekl Deníku jeden ze sousedů. "Neváží si toho, že jsme s nimi vždy všichni jednali slušně. Dobro oplácí opakovanými trestními výpravami. Vždy, když dostanou dávky, opijí se a pak se chovají jako zvěř," dodal.

Okamura: Řekněme ne českému Romanistánu

Podle Okamury je však situace ve Strýčkovicích hlubšího rázu, než jen problém s jednou romskou partou. "Je opravdu laciné nadávat jen na zlé Cikány. Tady je celý regiment viníků. První problém je systém, který ty nepřizpůsobivé Romy vyrábí. Je to stát, který dovoluje, aby někteří rodiče vychovávali negramotné děti, neschopné pracovat, závislé na penězích od státu," uvádí politik.

Ale aby jen nekritizoval, přidává Okamura návrhy, co by se dalo změnit - třeba "zastropování dávek hmotné nouze na cenu místně obvyklou", prý aby se ukončilo sestěhovávání nepřizpůsobivých občanů. A dále např. zavedení povinného posledního roku zdarma v mateřské škole, aby se "romské děti měly šanci naučit česky a získaly hygienické a sociální návyky", či podmínění vyplácení sociálních dávek pravidelnou školní docházkou dětí a pravidelnými zdravotními prohlídkami. "Romové se musí chovat tak, aby byli dobrými sousedy a stát se musí snažit, aby neměli jinou volbu," uvedl v komentář pro Blesk.cz Okamura.