Počítač v dnešní době používá téměř každý a téměř každý počítač je připojený k internetu. Podnikatelé na něm vedou firemní účetnictví a agendu, profesionálové zpracovávají projekty a dokumenty, někdo počítač používá pouze pro přístup na internet, komunikaci a zábavu. Ale i pouhý přístup na internet v sobě může skrývat obrovská rizika.  V počítači například máme věci, jejichž hodnotu si ne zcela uvědomujeme – důležité dokumenty, fotografie rodiny a dětí, videa a další soukromá data, jejichž ztráta je v podstatě nenahraditelná. Všechny tyto věci jsou v případě používání nezabezpečeného počítače v ohrožení. Útočník může s využitím neopravené chyby získat nad počítačem plnou kontrolu a cenná data zcizit, zveřejnit nebo z počítače zcela odstranit. A nejenom to, při ovládnutí počítače může dojít k odcizení naší identity a jejímu následnému zneužití pro nekalou činnost, jako je pomlouvání, vydávání se za jinou osobu například na sociálních sítích či použití identity k neautorizovanému nákupu zboží či služeb. Nebezpečí roste, pokud používáme internetové bankovnictví a platby přes internet pomocí platební karty. Zde jde doslova o peníze! A to není zdaleka všechno. Mezi nejhorší případy patří rozesílání podvodných e-mailů, rozesílání pornografie, nabídka ilegálního zboží nebo zakázané sdílení děl podléhajících autorskému zákonu. Počítač lze také využít k distribuovanému útoku na jiné počítače nebo počítačové sítě, ať už soukromé nebo státní.

Jak se můžeme takovýmto rizikům bránit?

K základním podmínkám patří počítač s aktualizovaným operačním systémem a také používání aktualizovaných verzí dalších nainstalovaných programů, včetně antiviru. Samozřejmostí je obezřetné chování a nesdílení přihlašovacích údajů cizím osobám. Operační systém Windows XP nebude po 8. dubnu splňovat první podmínku. Nejjednodušším řešením, jak tento problém vyřešit, je zakoupení nového počítače s moderním operačním systémem Windows, přičemž cena takovýchto zařízení dnes začíná již na 7 500 Kč. Na trhu jsou v současné době dva operační systémy Windows  – známý a osvědčený Windows 7 a nejnovější Windows 8.1. Je plně na uživateli, který operační systém si vybere.

V poslední době se v obchodech objevilo také množství notebooků a dalších mobilních zařízení s dotykovým ovládáním. Pokud chce být uživatel mobilní a využít všech možností těchto zařízení, je nejlepší volbou operační systém Windows 8.1, který je na nové technologie plně připraven. Velkou výhodou tohoto operačního systému je i kompatibilita s dalšími programy na platformě Windows. Je zřejmé, že pořízení nového počítače představuje finanční investici, tato investice se však vrátí ve velmi krátké době, protože počítač s novým softwarem představuje nejenom zvýšení rychlosti práce s ním, ale i nezanedbatelnou úsporu v oblasti elektrické energie. Pokud nemáte až tak starý počítač, je možné samozřejmě provést upgrade pouze operačního systému.

Nakonec je třeba zmínit, že s ukončením podpory Windows XP končí i podpora na kancelářské sady Microsoft Office 2003.  Ideální volbou je tak nejen pořízení nového operačního systému, ale i nejnovějšího kancelářského balíku Office 2013, jež je nově k dispozici i ve formě předplatného, a to pod názvem Office 365.