Oba chytré telefony jsme se rozhodli podrobit srovnání. To je však zapotřebí brát s lehkým odstupem, protože zatímco je iPhone 5S v prodeji již zhruba čtyři měsíce, Galaxy S5 se do obchodů teprve chystá. O mobilu od Samsungu jsme tak brali v potaz informace od samotného výrobce.

 

Design a rozměry

Galaxy S5 – Novinka od Samsungu se pyšní větším displejem, který však stojí za jejími většími rozměry 142 x 72,5 x 8,1 mm. Tělo 5S je navíc zase z plastu, i když si na to u předchozích modelů stěžovali.

iPhone 5S – Mobil od Applu je s rozměry 123,8 x 58,6 x 7,6 mm menší a dobře padne do ruky. Jeho tělo je navíc z hliníku. Vítěz!

 

Displej

Galaxy S5 – S úhlopříčkou 5,1 palce, technologií Super AMOLED a Full HD rozlišením novinka od Samsungu boduje na celé čáře. Vítěz!

iPhone 5S – Mobil od Applu má Retina displej s úhlopříčkou 4 palce a rozlišením 1136 x 640 pixelů.

 

Výkon

Galaxy S5 – V jeho vnitřnostech se nachází čtyřjádrový procesor s taktem 2,5 GHz. Operační paměť telefonu je 2 GB RAM. Vítěz!

iPhone 5S – Apple použil pro svůj mobil odlišnou architekturu. Součástí 64bitového čipset A7 je dvoujádrový procesor s taktem 1,2 až 1,4 GHz doplněný 1 GB DDR3 RAM.

 

Fotoaparát

Galaxy S5 – Fotoaparát má rozlišení 16 MPix a dokáže natáčet video v 4K rozlišení. K tomu ostří do 0,3 vteřiny. Vítěz!

iPhone 5S – 8MPix fotoaparát natáčí Full HD videa.

 

Výdrž baterie

Galaxy S5 – Samsung se dušuje, že baterie Galaxy S5 vydrží ve standby režimu 390 hodin a 21 hodin telefonování. Když nabití baterie klesne pod 10 %, přepne se mobil do ultra úsporného režimu, ve kterém zobrazí černobílý displej a vydrží dalších 24 hodin. Vítěz!

iPhone 5S – Apple tvrdí, že baterie u posledního modelu vydrží 250 ve standby režimu a 10 hodin hovoru. Jeho majitelé si však stěžují, že se zapnutými aplikacemi nevydrží na jedno nabití ani jeden den.

 

Čtečka otisků a další senzory

Galaxy S5 – Mobil má po vzoru posledního iPhonu čtečku otisků, která na rozdíl od konkurence dokáže identifikovat uživatele pro online platby. Navíc je pod fotoaparátem umístěný senzor na měření pulsu. Remíza.

iPhone 5S – Čtečka otisků je podle prvních testů o něco přesnější. Remíza.

 

Cena a dostupnost

Galaxy S5 – Začne se prodávat 11. dubna. Cena bude ještě potvrzena, ale předpokládá se v podobné výši jako u iPhonu 5S.

iPhone 5S – Nejlevnější model 16 GB vyjde v oficiálním obchodě na 17 390 Kč. Dostupný je stále. Vítěz!

 

Celkové skóre: Galaxy S5 - 5 bodů, iPhone 5S - 3 body.