Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

6 + 3 užitečných tipů, jak zachovat ručníky voňavé a měkké

/
  • Nyní už budete mít jen měkké a voňavé ručníky.
    Nyní už budete mít jen měkké a voňavé ručníky. (Shutterstock.com)
    29. června 2015 ● 06:00

    Používáme je každý den, a tak je pochopitelné, že chceme, aby naše ručníky byly měkoučké, bez zápachu a samozřejmě savé. Jak toho docílit? A co dělat, když nejsou dokonalé?

  • 1.

    Jak se zbavit nepříjemného zápachu?


    Nikdo nemá rád páchnoucí ručník, a to hlavně poté, co se právě osprchoval. Pokud tedy vaše vyprané ručníky pořád nepříjemně "smrdí", zkuste je vyprat v opravdu horké vodě spolu s 1 až 2 šálky octa. Potom je vyperte ještě jednou s obvyklým pracím prostředkem. A po utření se vždy ujistěte, že jste svůj ručník dobře pověsili, aby mohl úplně vyschnout.
    Nyní už budete mít jen měkké a voňavé ručníky.
    Autor: Shutterstock.com
  • 2.

    Co dělat, když špatně sají?


    Věřte tomu nebo ne, tohle je běžný problém novějších ručníků. Pokud je vyperete a vysušíte pětkrát nebo víckrát, pomůžete tím zvýšit jejich savost. Opakované praní odstraní chemické látky, které výrobci používají, aby byly ručníky v obchodě na dotyk měkké, a také některá barviva, která zapříčiňují, že ručník nesaje vlhkost.
    Ručníky
    Autor: Shutterstock.com
  • 3.

    Jsou hrubé jak smirkový papír


    Nikdo nechce, aby jeho ručníky byly hrubé a drsné jako struhadlo. Málokdo ale tuší, že paradoxně je největší chybou přidávání aviváže do máchání. "Vlákna se tím totiž doslova ‚připlácnou' k sobě a ručník už nebude nikdy nadýchaný jako předtím. Ideální je usušit je v sušičce, pokud ji nemáte, zvolte šňůru. Nikdy je nesušte na horkých radiátorech, vlákna se polámou a ručník se poničí," říká Lenka Kocourková z obchodu À La Maison, který prodává ručníky německé značky Möve.
    Ručníky
    Autor: Shutterstock.com
  • 4.

    Dráždí pokožku

    Nepřehánějte to s pracím prostředkem. I tady platí, že méně někdy znamená více. Velkorysé dávkování pracího prostředku je častou chybou. Vždy postupujte podle doporučeného dávkování. Když to neuděláte, prádlo tak nejen lépe nevyperete, ale bude vás to stát i víc peněz. Pokud nemáte pračku se speciálním  programem (vyhodnocuje kvalitu vypouštěné vody, a pokud v ní objeví ještě špínu nebo prací prostředek, přidává další máchání), prášek či gel můžou zůstat v oblečení a pak dráždit pokožku.
    Praní prádla
    Autor: Shutterstock.com
  • 5.

    Vlákna z nich jsou všude

    I v tomto případě platí, že je nejlepší osušky a ručníky vyprat. Několikanásobné vyprání, vymáchání a vysušení by mělo volná vlákna odstranit.
    Teď už budete mít jen měkké a voňavé ručníky.
    Autor: Shutterstock.com
  • 6.

    Jsou vybledlé

    Pokud chcete, aby vaše ručníky zůstaly stále stejně barevné, přidejte do prvního praní společně s pracím prostředkem i 1 až 2 hrnečky octa. Pak je vysušte podle pokynů výrobce.
    Příjemné zátiší si můžete vytvořit v koupelně, do které se perfektně hodí.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
  • 7.

    Další bonusové tipy

    • Správná péče začíná ještě před prvním použitím, kdy je třeba ručník "seprat" společně s jiným stejně barevným prádlem, a to nejlépe na čtyřicet stupňů, aby se vlákna zatáhla. Raději než prášek použijte gel.

     

    • Pokud je na ručníku uvedeno, že pro něj není vhodné užití chlorového bělidla, nepoužívejte ho! Dokonce i některé bílé ručníky mají povrchovou úpravu, která by neměla být bělena. Může to časem oslabit vlákna a způsobit, že ručníky budou méně savé.

     

    • Přečtěte si pečlivě štítek na ručníku, než ho budete prát. V pračce perte ručníky vždy při doporučené teplotě a jen s podobnými barvami.

      Autor: Dušan Křístek

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy