Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zmrzá krása: S přístrojem za pár korun fotí úchvatné snímky sněhových vloček

29. listopadu 2013 | 15:00

Makro fotografie jsou dechberoucí. Většinou nám odhalují úplně jiné světy, kterých si díky své velikosti normálně nevšímáme, avšak k tomu, abyste takové snímky pořídili potřebujete poměrně drahé fotografické vybavení. Tedy alespoň do nedávna.

Fascinující makro za pár korun

Ruský fotograv Alexej Kljatov se stal doslova přes noc inspirací pro všechny amatérské fotografy po celém světě. Proč? Jeho makro fotografie sněhových vloček jsou totiž jednoduše dokonalé.

A co víc, Alexej je nefotí na fotoaparát s objektivem za několik desítek či stovek tisíc. K pořízení těchto překrásných snímků mu totiž stačí podomácku upravený kompaktní fotoaparát za pár stovek.

Podomácku upravený fotoaparát
Autor: flickr.com/chaoticmind75
Mrazivá nádhera

V podstatě se tedy jedná o kombinaci kompaktního digitálního foťáčku a obráceného objektivu ze starého ruského fotoaparátu Zenit. Dohromady slepené metry a metry lepící pásky. A jakkoliv fotoaparát nevypadá zrovna reprezentativně, fotky, které dělá, jsou jeho přesným opakem.

Překrásné makro fotografie amaterského fotografa Alexeje Kljatova
Autor: flickr.com/chaoticmind75

Tyto fotografie totiž ukazují i ty nejmenší detaily věcí tak malých, jako jsou sněhové vločky. Alexej vám tak umožňuje potvrdit si na vlastní oči tvrzení, že žádné dvě vločky na světě nejsou stejné, za což může teplota a vlhkost vzduchu v jaké kapka vody zamrzá, během cesty na zem. Všechny různé faktory tak tvoří jedinečné obrazce, jejichž krásu vám Alexej odtajňuje.

Překrásné makro fotografie amaterského fotografa Alexeje Kljatova
Autor: flickr.com/chaoticmind75
Chcete také objevit taje zmrzlého světa sněhových vloček? Prohlédněte si Alexejovy snímky v naší fotogalerii.