Ať už hrajete videohry nebo je považujete za ztrátu času, o sérii Grand Theft Auto jste určitě slyšeli. Pátý díl se stejně jako GTA: San Andreas odehrává v tomto státě, konkrétně ve virtuálním Los Angeles pojmenovaném Los Santos a přilehlém venkovu. Jde o dosud největší svět v celé série, podle tvůrců je svými rozměry větší než Grand Theft Auto IV, Red Dead Redemption a Grand Theft Auto: San Andreas dohromady. Vzhledem k tomu, že dojet z jednoho konce mapy na druhý zabere až 20 minut, věříme tomu.

Ilegální trio

Příběh hry se motá kolem trojice gangsterů Michaela, Franklina a Trevora. Zatímco Michael je vysloužilý kriminálník středního věku v programu na ochranu svědků, který se brzy vrátí k tomu, co mu vždy šlo nejlépe, je oproti němu Franklin mladý začínající gangster, kterého však čeká na té nesprávné straně zákona slušná kariéra. Třetím do party je šílenec, feťák a vidlák Trevor, někdejší Michaelův nejlepší kamarád, který přijel znovu navázat ztracené pouto a získat nové kontakty v podsvětí. Trevor je nejvýraznější postavou, násilníkem a člověkem, se kterým se nikdy nebudete nudit.

V novém díle GTA zavítáte i do strip klubu, a to nejednou
Autor: Rockstar

Kryj mi záda, neřáde

Tři hlavní hrdinové jsou v sérii novinkou, ale to není vše. Často mezi nimi budete moci přímo během misí přepínat a plnit tak části úkolu, na kterém všichni pracují jako tým. Zatímco Michael bojuje s policisty v ulicích, kryje mu Trevor záda a Franklin vykrádá sejf. Takovýchto situací je ve hře spousta a nejednou se vám stane, že rozehranou misi dokončíte s jinou postavou, než se kterou jste ji započali. Každý z (anti)hrdinů má také speciální schopnosti. Michael dokáže zpomalit čas při přestřelkách, Franklin při jízdě v autě a Trevor má zase zuřivý útok, při kterém má jeho střelba dvojnásobnou účinnost a i jeho zdraví je během krátké chvíle dvojnásobné.

Los Santos je živé město
Autor: Rockstar

Dělejte si, co chcete

Grand Theft Auto V je gangsterkou v otevřeném světě, kde se můžete vrhnout na příběhové mise, kterých je necelých 70, na spoustu vedlejších aktivit, při kterých budete pomáhat šílencům z Los Santos likvidovat lidi na objednávku, nebo hrát sporty jako tenis či golf. Závodit můžete v silničních i terénních autech, motorkách, ATV nebo dokonce na kole. Samozřejmě si můžete jezdit jen tak po městě, v lunaparku zavítat na atrakce, krást auta, která lze v autodílně vylepšit, nebo vykrádat banky. Jde o jedny z nejpropracovanějších misí v GTA V. Pečlivě si totiž naplánujete, zda vlítnete v přestrojení přímo dovnitř, či zda do ventilace pustíte plyn a s plynovými maskami si pak odnesete veškeré cennosti.

Kontroverzní, ale ne prvoplánově

GTA V je stejně jako minulé díly plné kontroverzního obsahu. Souložíte tu s prostitutkami, kouříte marihuanu, pod jejímž vlivem zažijete nejrůznější halucinace, navštěvovat budete strip kluby a dokonce dojde i na sex psů a brutální mučení, při kterém své oběti budete trhat zuby, pouštět do ní přes bradavky autobaterií proud a ve finále budete praktikovat waterboarding. I když zde ale najdete spoustu kontroverzních věcí, nad kterými se budou rozplývat především náctiletí, nejde o prvoplánový obsah, který nemá hlubší rozměr. GTA V je výrazně příběhová hra s poutavými postavami. Najdete zde ale i mise, při kterých se musíte pohybovat v utajení, letecké úkoly, jež prověří vaše schopnosti jako pilota, a strategicky budete skupovat majetek po celém Los Santos, abyste dominovali jeho kriminální scéně.

FIB, třes se, zákon je na mě v Los Santos krátký
Autor: Rockstar

Online režim jako samostatná hra

Online multiplayer až pro 16 hráčů není v podstatě dalším režimem, ale úplně novou hrou ve stejném městě jako GTA V. Už proto nese vlastní název Grand Theft Auto Online. Vše začíná tvorbou postavy a příletem do Los Santos. I v online multiplayeru budete plnit mise, do kterých budou zasahovat další hráči. Musíte si získat reputaci, která nabíhá po úspěšném plnění misí. Společně s přáteli se pak můžete poflakovat ve svém bytě, jezdit závody nebo sportovat. Domluvit se můžete i na přepadení samoobsluhy nebo banky, přičemž křičením do headsetu budete pokladní pobízet k rychlejšímu vydání peněz. Samozřejmě se utkáte i s protivníky, kdy nepůjde o přátelské soupeření, ale boj o život.

Tyhle závody se moc nevyvedly a skončily policejní honičkou
Autor: Rockstar

Hnidopiši v obřím světě chyby najdou

Vizuálně je na Grand Theft Auto V radost pohledět. Při recenzování Xbox 360 verze bylo těžké uvěřit, že hrajeme na hardwaru z roku 2005! Viditelnost je velká, rozlehlost Los Santos je neuvěřitelná, všude se něco děje, na ulicích je provoz a město vypadá, jako by skutečně žilo. Při náročnosti takovéto hry se nelze divit, že občas doskočí nějaká ta textura, občas jich doskočí víc a někdy nedoskočí vůbec. I když je hra aktualizována, tak bez chyb se neobešla, takže se vám může stát i to, že se někde zaseknete a misi budete muset restartovat. Poslední naše výtka bude směřovat k fyzice, která u postav působí hodně humorným dojmem, zvláště když na něco spadnou.

Fotogalerie
13 fotografií

Jděte do toho, hned!

Hudebně je GTA V extratřída, máte k dispozici spousty radiostanic hrající rock, hip-hop i elektronickou hudbu. Uslyšíte takové pecky jako Dr. Dre - Still D.R.E. ft. Snoop Dogg, All Saints – Pure Shores  nebo Jackson And His Computerband - Arp #1. Každý si najde svoji stanici, každý si najde svou hudbu. GTA V je hrou, kterou nelze zrecenzovat do úplných podrobností, protože toho obsahuje tolik, že ani pozorný hráč nemá šanci objevit všechny nádhery hry i po dvou desítkách hodin hraní. Pokud máte rádi videohry a už vám bylo víc než 18 let, Grand Theft Auto V byste si neměli nechat ujít. Jde prozatím o jasného kandidáta na hru roku, který je jako návyková látka. Pořád musíte hrát a nemůžete přestat.

Hodnocení Blesk.cz: 10/10

 

Plusy:

Obrovské žijící město Los Santos i s venkovem

Trojice odlišných postav

Neuvěřitelná životnost

GTA Online

Spousta aktivit

Kontroverzní, ale zábavný příběh

Graficky krásné

Spousta a spousta dalších plusů!

 

Minusy: 

Doskakující textury

Neobešlo se bez chyb

Fyzika někdy skřípe

 

Infobox

Datum vydání:  17. září 2013

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3

Cena: 1499 Kč

Výrobce: Rockstar Studios

Vydavatel: Rockstar Games

Distributor v ČR: Cenega

Jazyk: AJ