Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Nechte se hýčkat ve Smradlavých Lázních! Zbavíte se starostí i zdravotních problémů!

Na mariánskolázeňské kolonádě se nejen korzuje, ale i koncertuje!
23. září 2013 | 08:00
Prezentace klienta |

Zapáchá, ale téměř zázračně léčí – Mariin pramen. Právě on dal jméno západočeským Mariánským Lázním. Za jeho účinky se sem před první světovou válkou sjížděla světová honorace, včetně budoucího britského panovníka. Mariánské Lázně i dnes patří ke špičce českého lázeňství a zároveň k nejkrásnějším zahradním městům celé Evropy. A pořád jsou plné unikátů – pojďte se na ně podívat!

Mariánské Lázně, kterým se dříve lidově říkalo „Smradlavé Lázně“ právě kvůli přítomnosti hlavního Mariina pramene, jsou benjamínkem západočeského lázeňského trojúhelníku. Přímo ve městě prýští čtyřicítka pramenů, v drtivé většině jde o takzvané železité kyselky, které pomáhají odstraňovat problémy s ledvinami, močovými cestami, ale i pohybovým aparátem.

Hlavní Mariin pramen, kterému se dodnes říká Smradlavý, je potom suchým vývěrem oxidu uhličitého a dalších příměsí. Vyvěrá nejen přímo na kolonádě, ale i ve sklepích některých domů a je skutečně výrazně cítit. Jeho účinky na lidský organismus jsou ale neocenitelné. Ostatně před první světovou válkou byly hlavně díky němu Mariánské Lázně evropskou lázeňskou špičkou a sjížděly se sem opravdu slavné osobnosti.

Po stopách Masaryka i Edisona

Celá řada z nich, včetně Tomáše Garrigua Masaryka nebo T. A. Edisona, jich bydlela v secesní budově z roku 1874 naproti Zpívající fontáně. Dnes v ní sídlí moderní a v roce 2006 kompletně zrekonstruovaný OREA Hotel Palace Zvon. Když ale klavírista večer ve zdejší secesní kavárně Opera, začne hrát, člověk má pocit, že se vrátil minimálně o desítky let zpět.

Secesní kavárna Opera – nasajte historickou atmosféru i vůni zákusků z vlastní cukrárny.
Autor: OREA HOTELS

Mariánské Lázně, město sportu i kultury

Mariánské Lázně jsou sice malé rozlohou, ale veliké možnostmi, které nabízejí. Vyrazit můžete na procházku po okolních lesích, nebo po městských parcích, v blízkosti je golfové hřiště, velká část hotelů také poskytuje zázemí pro další sporty, jako je například tenis, nebo volejbal. Bohatý je i kulturní program – od koncertů na kolonádě po Zpívající fontánu.

Hotel nicméně kromě působivých secesních prostor (mimochodem v tomto duchu jsou vybaveny i pokoje) ukrývá i moderní wellness centrum, kde je možné absolvovat lázeňské procedury, i klasické nebo speciální masáže. Centrum patří k mariánskolázeňské špičce a v kombinaci s ostatními prostory hotelu vytváří působivý kontrast.

Churchill´s Pub je upomínkou na krále

Vzácnou návštěvu několikrát hostila i budova současného OREA Hotelu Excelsior na Hlavní třídě. Na přelomu století sem několikrát dorazil budoucí britský král Edvard VII. – ten prý miloval jednak místní Prazdroj (který tady dodnes točí), tak slečnu Mizzi. V roce 1908 za ním právě sem dorazil Winston Churchill – a vlastně na památku jich obou tu dodnes funguje Churchill´s Pub.

Churchill´s Pub stylový podnik vzniklý jako památka na slavného návštěvníka.
Autor: OREA HOTELS

Stylový podnik, jehož vzhled vychází z podoby anglických klubů pro gentlemany. „Proto ten kárový vzor, červená a zelená barva,“ vysvětlí vám personál. Zdejší jídelní lístek je nabitý specialitami, a Churchill´s Pub tak společně s dobovou restaurací „1900“ vytváří v OREA Hotelu Excelsior asi nejsilnější dvojici, co se vrcholné gastronomie v Mariánských Lázních týká.

Jedním z nejvyhledávanějších hotelů – a to nejen lázeňskými hosty, ale i milovníky architektury, je potom OREA Hotel Bohemia. Přehlédnout a přejít ho na Hlavní třídě vlastně ani není možné – má popisné číslo 100 a jeho původní majitel Emil Baruch ho v roce 1905 nechal postavit na v té době prominentním místě.

Symboly Mariánských Lázní

Hlavní lázeňskou kolonádou je kolonáda Maxima Gorkého, která je zároveň symbolem celého města. Právě v její blízkosti stojí velká část zmiňovaných hotelů. Součástí kolonády je potom i slavná Zpívající fontána, která vznikala v letech 1976-86 a která každou lichou hodinu koncertuje. Večer se pak k hudbě přidávají i světelné efekty.

Nepřehlédnutelná secesní budova měla sloužit těm nejbohatším klientům a být hlavní ozdobou kolonády. Baruch ale musel v roce 1937 utéct za oceán a po roce 1948 se z hotelu stala zotavovna ROH. Na svou někdejší slávu tak hotel navázal až po revoluci, v roce 2001 prošel náročnou rekonstrukcí a dnes je už opět architektonickou perlou Mariánských Lázní.

OREA Hotel Bohemia – před rokem 1989 zotavovna ROH, dnes opět chlouba města.
Autor: OREA HOTELS

Jeho dependancí je potom OREA Hotel Anglický Dvůr. Právě do něj dnes často míří ti, kteří chtějí nadstandardní bydlení – jde totiž o apartmánový hotel. Místo klasických hotelových pokojů tu jsou luxusní a rozlehlá apartmá.

Nechte se vyléčit kaolínem

Trochu stranou hlavního ruchu potom leží OREA Hotel Monty. Historická budova z roku 1901 vznikla na vyvýšenině s výhledem. Hotel je vyhledávaný i rodinami s dětmi, jako jediný z hotelů v Mariánských Lázních totiž disponuje certifikátem Baby Friendly. Ten je symbolem toho, že je hotel na dětské hosty připravený – jak po stránce vybavení, tak přístupem svého personálu a speciálními službami.

A pozor – součástí OREA Hotelu Monty je i unikátní bazén se slanou vodou – s protiproudem, vířivou lagunou a perlátorem. Ten je součástí moderního wellness centra, které nabízí jak tradiční procedury, tak třeba i speciální masáže. OREA Hotel Monty je jeden z prvních hotelů v lázeňském regionu, který k procedurám exkluzivně využívá lokální přírodní zdroj, certifikovaný léčivý kaolín.

 

 

Video se připravuje ...