Co vlastně Kristýna prováděla? „Vracela jsem se z chaty a na cestě jsem najednou prudce otočila hlavu. Bohužel tam zrovna trčela větev s jehličím! Oko nestihlo tak rychle zareagovat a odnesla jsem to roztrženou rohovkou,“ svěřila se herečka Blesku s tím, že lékaři jí okamžitě předepsali rehabilitační čočku, díky které se rána rychleji zahojí.

„Teď už je to lepší, ale první den to bolelo strašně,“ postěžovala si Leichtová, kterou budeme mít možnost vídat na televizních obrazovkách opět s železnou pravidelností. Novácký seriál Gympl, jehož je Leichtová hvězdou, se totiž vrací už 26. srpna.

Rehabilitační čočka

„Takzvaná rehabilitační čočka je normální kontaktní čočka bez dioptrií a říká se jí krycí,“ vysvětluje primářka oční kliniky Duovize Lucie Valešová.

„Na poraněné rohovce působí lidově řečeno jako ochranný obvaz. Oko pak tolik nebolí, nedráždí ho víčko při mrkání a rána se lépe hojí,“ dodává doktorka Valešová.

Co je oční rohovka a jak se dá zranit?

Průhledná svrchní vrstva oční koule chrání oko před vnějšími vlivy. Rohovku může poškodit např. prach, písek, kamínek, dřevěné piliny, částečky kovu nebo ostrá hrana papíru. Poškození rohovky může bránit volnému průchodu světla dovnitř oka a tím zhoršit kvalitu vidění. Do porušené rohovky také snadněji proniká infekce, která vážně ohrožuje zrak postiženého.

Fotogalerie
6 fotografií