Taková ingredience skutečně existuje a jedná se o obyčejný vitamín, konkrétně Retinol. Retinol byl objeven již na začátku minulého století a v dermatologii se hojně používal poslední desetiletí, nicméně až poslední léta výzkumů přivedly tento vitamín k dokonalosti.

Co je vůbec ten Retinol?

Retinol je čistou a zároveň nejsilnější formou vitamínu A, který hraje klíčovou roli pro celý náš organizmus. Je prokázáno, že Retinol omezuje vznik vrásek, zlepšuje strukturu pokožky, redukuje pigmentové skvrny a navyšuje hydrataci pokožky. Když Retinol v roce 1913 objevil americký biochemik Elmer McCollum, určitě netušil, že tento supervitamín proniká hluboko do pokožky a v budoucnosti se stane jedním z nejlepších omlazujících prostředků.

Jaký je v tom zázraku háček?

Retinol je velmi nestabilní látka, která podléhá oxidaci a reaguje také na světlo. Navíc je tento vitamín rozpustný ve vodě, a pokud je obsažený v krému (krém vždy obsahuje vodu), stává se neúčinným. Pokud je koncentrace Retinolu nízká, nemá na kůži žádný účinek. Vyšší a zároveň účinná koncentrace Retinolu bývá ale pro pokožku iritující a vyvolá její výrazné zčervenání, svědění a olupování.
Takže v závěru tu máme supervitamín, který je nestabilní, jeho účinnost v krému rychle vyprchá a ještě nám může podráždit pokožku. Tohle Vám asi prodejce běžných krémů s obsahem Retinolu ale nikdy říkat nebude. To byste si totiž nikdy levný nebo někdy i předražený, v podstatě neúčinný krém s obsahem vitamínu A nekoupila.

Řešení se vždy najde

Britská značka Medik8 uvedla na trh sérum Retinol 3 TR, které vychytalo všechny možné nedostatky vitamínu A, a právě díky tomu se stalo 2. nejprodávanějším topickým přípravkem ve Velké Británii za rok 2012.

Efektivní redukce vrásek bez podráždění

Retinol 3 TR obsahuje vysokou koncentraci vitamínu A, konkrétně 0,3%. Obsažený all-trans retinol je enkapsulovaný, což znamená, že je uzavřený v malých kapslích. Tyto kapsle zaručí nejen přenos vitamínu do pokožky, ale navíc dokážou uvolňovat jeho účinek postupně podle potřeby po dobu několika hodin. Za normálních okolností by 0,3% koncentrace all-trans Retinolu působila na pokožku jako obrovský „šleh“ a způsobila by její podráždění a poštípání bez nějakého dlouhodobého efektu. Díky enkapsulaci dochází k uvolňování účinku postupně, což zaručí nejen efektivní redukci vrásek, ale také naprostou bezpečnost séra.

Stabilita

Aby byl Retinol stabilní, musí být v séru obsaženo alespoň 95% tzv. all trans retinolu. Sérum Retinol 3 TR obsahuje z 95% all trans Retinol a navíc ve formě správného izomeru, který jej udrží naprosto stabilní a účinný ve výsledném kosmetickém přípravku. Již při výrobě je toto sérum vyráběno v inertní zóně, za stálé teploty a navíc se stabilizuje antioxidanty, konkrétně vitamínem E. Vitamín E totiž signifikantně navyšuje stabilitu samotného vitamínu A a zesiluje také jeho účinnost. Značka Medik8 docílila díky své výrobě dlouhou dobu expirace a garantuje tak účinnost přípravku po dobu 12 měsíců od otevření.

Konzistence séra

Retinol je velmi nestabilní a při styku s vodou rychle oxiduje a ztrácí svou účinnost. Pokud se podíváte na složení jakéhokoliv krému, každý krém obsahuje z největší části vodu. Z toho nám vyplývá, že vitamín A nemůže být v krému dlouhodobě účinný. Proto nosičem v Retinolu 3 TR není krém, ale jojobový olej. Jojobový olej dokáže účinky vitamínu A zachovat a navíc pokožku vyživuje, patří totiž k nejkvalitnějším olejům pro topické použití.

Něco navíc

Retinol 3 TR neobsahuje parabeny, ani konzervační látky. Navíc je bez parfemace, aby ho snesly i citlivější pokožky. Sérum neucpává póry, takže Vám nebude podporovat tvorbu akné, právě naopak.
Tento přípravek také nebyl testován na zvířatech.
Pro ty, kteří se bojí, že mají citlivou pokožku a nemůžou Retinol 3 TR používat, máme také řešení. Ze začátku používejte Retinol 3 TR jen 2x týdně, po 2-3 týdnech můžete nanášet každý druhý den a po měsíci již každý den.
Celé balení vydrží přibližně na 50 aplikací, takže Váš náklad na omlazení by se dal vyčíslit na 17 Kč/den. A to je dámy určitě investice, která se vyplatí.