Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Trápí vás bolest hlavy? Zbavte se jí během pár minut

13. května 2018 | 22:00

V okamžiku, kdy vám začne pulsovat v hlavě, bušit ve spáncích a cítíte tlak v očích, přichází bolest hlavy, která často výrazně ovlivňuje naše fungování. Tyto bolesti je potřeba zahnat co nejdříve, než vás zcela ovládnou. Jak na to?

Velmi často se bolest hlavy dostaví ve chvíli, kdy se svým tělem zacházíte špatně.  Mezi prohřešky, za které se vám takto tělo odvděčí, patří například špatné držení těla, stres, únava a neschopnost relaxovat, hlad a dehydratace, nedostatek kvalitního spánku, ale také přemíra kofeinu, kouření a alkoholu. Jak se bolesti zbavit?

Stiskněte tlakové body

Existují tlakové body na těle, které když zmáčknete, bolest hlavy povolí, nebo dokonce zcela zmizí. Jeden z nich leží v oblasti mezi obočím. Položte si na toto místo palec a ukazováček a prostředníček si zapřete ve vlasové části, jako byste si chtěla změřit, jak vysoké máte čelo. Palcem pak jemně zatlačte.

Přivoňte si k mátě

Zní to možná neuvěřitelně, ale vůně máty peprné dokáže zahnat bolest. Stačí si přičichnout ke svazečku čerstvé máty nebo alespoň k sušenému mátovému čaji a bolest je rázem mírnější. Stejný aromaterapeutický účinek má také zelené jablko.

Zkuste relaxační cvičení

V boji proti bolesti hlavy vám neuvěřitelně pomůže váš dech. Udělejte si úplně jednoduché relaxační cvičení. Zavřete oči, nemyslete na bolest a pomalu zhluboka dýchejte. Za několik minut se dostaví uvolnění.

Migrénu zmrazte!

Ve chvíli, kdy na vás jde bolest, se chopte pytlíku mražené zeleniny, posaďte se a položte si jej na zátylek a spánky. Chlad perfektně otupí bolest. Pokud bude pytlík zeleniny na vás moc ledový, stačí, když namočíte ručník a položíte si jej na hlavu. Mějte zavřené oči a odpočívejte. Uvidíte, že se brzy dostaví úleva.

Neležte. Pomůže pohyb

Pokud ucítíte známé bolesti, místo polehávání vyrazte například na svižnou procházku do přírody. Pohyb zlepší váš krevní oběh a rozšíří cévy, jejichž zúžení může za bolest hlavy. Určitě to ale nemusíte přehánět, posilovnu raději vynechejte.

Pozor na dehydrataci

Jednou z příčin bolesti je dehydratace, proto mějte po ruce stále sklenici vody, minerálky nebo bylinkového čaje. Denně byste měli vypít alespoň dva litry. Na alkohol, slazené nápoje nebo limonády ale moc nespoléhejte. 

Autor: red