Na začátku března je důležité půdy dobře zkypřit, aby před setbou stihla slehnout. Posléze můžeme začít s výsevem první zeleniny - všechny druhy kořenové zeleniny (mrkev, pastinák, petržel), hlávkový a ledový salát, ředkvičky, jarní česnek, cibule, špenát, kopr, vodnice a rané brambory.

V březnu také můžeme začít s pěstováním bylinné zahrádky – zasazujeme bazalku, meduňku, estragon a libeček. Pokud je chladnější počasí, je dobré záhony přikrýt textilií. Pokud jste vyseli papriky či rajčata, v březnu je ten pravý čas přesadit je do menších květináčků.

Sázení ovocných stromků

Když opadnou první mrazy a půda začne pomalu rozmrzat, je ten správný čas výsadby ovocný stromků a keřů. Jako první sázíme angrešt a rybíz. Mladé kmeny obílíme a dobře pohnojíme. Starší keře zkontrolujeme a odstraníme napadené pupeny či mírně zkrátíme. Pokud máme kompost či hnlj, pak všechny stromy přihnojíme. 

Peckovinové stromy v březnu ještě můžeme roubovat a pomalu začínáme s roubováním jádrovin. Zkontrolujeme jahodníky. Odstraníme suché listy a opatrně rostliny okopeme a přikryjme vrstvou kravského hnoje a mulče.

Trávník a živé ploty

Jak správně pečovat na jaře o trávník? Po zimě ho očistěte od mechu a starého listí. Posečte a proveďte vertikulaci nebo dobře pohrabejte trávník tak, aby se dobře provzdušnil. Pokud chcete, aby měl pěkně zelenou barvu a dobře se mu dařilo, je dobré ho ještě pohnojit.

V březnu začínáme také s výsevem vlčího máku. Vysít můžete i další květiny jako jsou petrklíče či chrpy. Přesazujeme trvalky a prostokořenné rostliny. Prořezáváme keře růží a vysazujeme okrasné opadavé listnáče. Stálé zelené listnaté stromy je vhodné dobře zalít, aby měli po zimě dostatek vláhy. Zkracujeme a upravujeme zelené ploty. Ideální je i přihnojení.