Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šokovaný pozůstalý z Plzně: Pohřebáci mi odmítli odvézt mrtvou mámu!

Autor: Zbyněk Schnapka - 
6. února 2013
05:00

Ivanu Mazákovi (47) z Plzně zemřela maminka Marie (†75). Jeho bolest znásobilo chování pracovníků pohřebního ústavu. Když jim oznámil, že nemá peníze a půjde o sociální pohřeb, tělo nepřevzali a odjeli.

„Maminka zemřela ráno. Lékař, který ji ohledal, pak zavolal pohřební ústav Pieta. Když ale jeho pracovníci zjistili, že nemám na pohřeb peníze, odjeli a maminku mi tady nechali,“ svěřil se Blesku Mazák. „To jsem nečekal. Byl jsem v šoku. Nemohl jsem uvěřit, že je to pravda. Prý to tak ale mají nařízené od svých šéfů. Když pozůstalí nemají peníze na normální pohřeb, ale jen na sociální, mrtvoly nemají brát,“ dodal Mazák.

Den s mrtvou

S mrtvou tak Mazák strávil v bytě celý den. Sháněl firmu, která by mu nebožku odvezla. Po devíti hodinách pak požádal o pomoc plzeňský ústav Jiří Souček.

„V sedm hodin večer mi přišla podivná SMS, kde stálo: Prosím, odvezte mi maminku, ona tady leží na zemi. S něčím podobným jsem se ještě nesetkal. Ale nedalo mi to a zavolal jsem zpět,“ vylíčil Souček. „Byl jsem zoufalý. Pan Souček naštěstí v krátké době přijel a maminku si odvezl,“ zakončil Mazák.

Hrozné praktiky

Podle Součka by se pohřební ústavy takhle chovat neměly. Blesk požádal o vyjádření i druhou stranu.

„Já se k tomu vyjadřovat nebudu. Na shledanou,“ řekl jednatel plzeňského pohřebního ústavu Pieta Kamil Kuna a položil telefon.

milimili1 ( 6. února 2013 19:28 )

a vy osobně máte našetřeno na ten svůj či v rodině? Kdyby jste měl třeba někdo autonehodu nebo chytl rak či infarkt ?

milimili1 ( 6. února 2013 19:15 )

Vaše starosti v hlubokém zármutku převezmeme s citlivým přístupem. b) úmrtí doma ... http://www.pietaplzen.cz/index-2.html .. Po zjištění úmrtí zavolejte ihned lékaře, který zesnulého prohlédne a vystaví List o prohlídce mrtvého a tímto dává souhlas k provedení převozu a pohřbu. Potom ihned volejte náš pohřební ústav Plzeň tel. 377 220 552 nebo Rokycany tel. 371 725 107, nepřetržité převozy po celých 24 hodin je možno objednat na tel. 602 167 167. Po zavolání provedeme převoz zesnulého do chladícího zařízení. Připravte oblečení pro zesnulého a naši zaměstnanci provedou oblečení.

milimili1 ( 6. února 2013 19:07 )

Historie firmy >>> http://www.pietaplzen.cz/# <<< Vážení spoluobčané, dovolte, abychom se vám nejdříve představili. Firma PIETA s.r.o. vznikla v roce 1991 shromážděním ryze českého soukromého kapitálu jako první soukromá firma v tomto oboru v Plzni. Svoje místo na trhu poskytovaných služeb související s úmrtím člověka si získala díky kvalitě a rozsahu nabídky poskytovaných služeb pro pozůstalé. S velkým kladným ohlasem se ihned po zahájení činnosti firmy setkalo vyřizování dokladů spojených s úmrtím - tzn. vyřízení úmrtního listu /zdarma/, vyřízení vdovského /vdoveckého/ důchodu, vyřízení pojistných smluv SPŽ a výplat pohřebních podpor z podpůrných fondů ŠKODA, bezplatná poradenská činnost v případě sirotčích a vdovských důchodů po zesnulých v produktivním věku. Firma PIETA s.r.o. je členem Hospodářské komory Plzeň, členem Sdružení pohřebnictví v ČR, členem Evropské federace pohřebních ústavů. Ředitelka firmy pí Milena Kunová je zmocněncem Sdružení pohřebnictví v ČR pro Západní Čechy. Firma PIETA s.r.o. obdržela v roce 1998 jako jedna ze tří prvních pohřebních firem v republice ZNAK KVALITY PRO SLUŽBY POHŘEBNÍ, protože splnila všechna kritéria pro udělení Znaku kvality a je oprávněna k používání tohoto znaku. V roce 2000 firma obhájila opětovné udělení Znaku kvality a bylo jí používání Znaku kvality prodlouženo na další dva roky. Naše firma obhájila Znak Kvality v roce 2002 a v roce 2005. V roce 2008 naše firma opět obhájila ZNAK KVALITY. Firma PIETA s.r.o. od svého založení v r. 1991 sídlí a provozuje kancelář v Plzni, ve Škroupově ul. 6 naproti kinu Elektra. V roce 1995 otevřela firma kancelář v Rokycanech, ve Smetanově ul. 56 naproti Masným krámům. Od 1. 4. 2006 se firma PIETA s.r.o. rozšířila o další dvě provozovny v Blovicích a Starém Plzenci. Od roku 2008 jsme firmu rozšířili o další provozovnu v Horní Bříze. (viz kontakty) Historie firmy Vážení spoluobčané, dovolte, abychom se vám nejdříve představili. Vaše staro

sybyla ( 6. února 2013 14:18 )

Spoustu léků pojišťovna neproplácí,pacient si je musí kupovat sám a není mu tedy nic vráceno.

aksura ( 6. února 2013 13:40 )

Možná byste po něm mohla převzít firmu a dělat dobročinnost.

Zobrazit celou diskusi