Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zloději Fillových obrazů míří k soudu: Galerie zůstává zavřená

Autor: Jana Ulrichová - 
5. prosince 2012
16:23

Zatímco výstavní síň na zámku v Peruci na Lounsku, odkud před rokem zmizely vzácné Fillovy obrazy, zůstává nadále prázdná, zloději už míří před soud. Obžaloba na ně byla podána tento týden.

Když policisté před rokem obrazy slavnostně vraceli, slibovali krajští úředníci, že jen co se podaří peruckou výstavní síň lépe zabezpečit, obrazy se do ní vrátí zpět. Filla totiž svá díla v hodnotě desítek miliónů korun věnoval státu pod podmínkou, že budou vystaveny právě v Peruci, kde léta působil a měl i ateliér. To ale zřejmě úředníky netrápí.

Fillův odkaz ignorují

Mluvčí Magdalena Hanáčková sice uvedla, že kraj stále podniká kroky ke zlepšení zabezpečení objektu i vystavovaných děl, kdy se ale Fillova síň znovu otevře veřejnosti, říct nedokázala. Problém je podle ní i v anglických vlastnících objektu, kteří nejsou schopni zajistit ve výstavní síni ani vodu. „Snažíme se dlouhodobě o kontakt s nimi. Chceme dosáhnout odstranění havárie, která provoz pamětní síně znemožňuje,“ dodala.

Zlodějům hrozí až 10 let vězení

Mnohem rychleji než úředníci postupují v tomto případě policisté a žalobci. Zloději, které před rokem zadrželi, už totiž míří před soud. „Obžalobu jsme obdrželi tento týden,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem Irena Jeřábková. Dvěma mužům z Královéhradecka hrozí za krádež až 10 let, jejich čtyřem společníkům za podílnictví až 8 let vězení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi