Letos v lednu byl zavřen Dotcomův server Megaupload, na kterém se nacházela spousta pirátského obsahu. Šlo o úložiště dat, které měsíčně navštěvovalo 50 milionů uživatelů. Sám Dotcom a několik jeho spolupracovníků čeká na stání. Ve Spojených státech ho čeká soud za porušování autorských práv, za což může skončit teoreticky až na 55 let ve vězení.

Servery nebudou v USA, aby na Dotcoma nemohli

Poučen z předchozího nezdaru, se Dotcom rozhodl svou novou internetovou stránku Megabox vybudovat mimo USA. „Budujeme masivní globální síť. Všechny hostingy mimo Spojené státy budou moci propojit své servery a sdílet svou konektivitu,“ prohlásil.

 

Megabox, nepřítel hudebních vydavatelství

Webový portál Megabox bude v zásadě službou, která umožní umělcům distribuovat hudbu s větším výdělkem. Pokud si uživatel pořídí například album, 90 % z ceny poputuje přímo do kapsy umělce, zatímco zbytek do kapsy Dotcoma. On sám přitom rád živí konspirační teorii, podle které mohou za jeho zatčení právě velká hudební vydavatelství, která ho chtějí zničit.

Hudba zdarma s parazitující reklamou

Uživatelé si také budou moci nainstalovat speciální Megakey toolbar (lištu), díky které získají přístup k hudbě zdarma. Megakey bude veškerou internetovou reklamu zobrazenou ve vašem počítači blokovat a nahradí ji svou vlastní, na které bude vydělávat. Tento krok je ale značně kontroverzní a na hranici legálnosti.

Z 90 % je hotovo

Sám Dotcom umístil na web video s tvorbou stránky. Podle něho by měla být spuštěna velmi brzy, i když i on sám o konkrétním datu mlčí. „Kód je z 90 % hotov. Servery jsou na cestě. Právníci, partneři a investoři připravení. Buďte trpěliví. Už se to blíží,“ napsal před týdnem na svůj Twitter.

Fotogalerie
9 fotografií