Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Alkohol jde zpět do prodeje! Ale jen ten vyrobený před rokem 2012

Ministr zdravotnictví Leoš Heger zmírnil prohibici.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger zmírnil prohibici.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
27. září 2012
13:25

Konec prohibice! Ministr zdravotnictví Leoš Heger zmírnil zákaz prodeje alkoholu. Na pulty se zase vrací kořalky. Pouze ale ty, které byly vyrobeny před rokem 2012 a ty, který budou vybaveny rodným listem o původu lihu. Série otrav si v Česku vyžádala 26 životů.

Heger předpokládá, že dnešní vyhlášení bude platné několik měsíců, během nichž bude upravena legislativa týkající se výroby a distribuce lihu.

Úplný zákaz prodeje alkoholu od 20 procent trval v Česku dva týdny. Vyhlášen byl kvůli sérii otrav, které si vyžádaly 26 životů v Česku a několik v Polsku. Celkem se otrávilo 85 osob. Stále se předpokládá, že v síti je kolem 15.000 litrů závadného alkoholu, proto jistá přísnost trvá, uvedl ministr.

Opatření vešlo v platnost vystoupením Hegera v celoplošném vysílání televizí. Ministr zdůraznil, že všechny otevřené lahve mají být zlikvidovány, majitelé raritních a drahých lahví budou pro otevřený alkohol moct získat test. Zlikvidován má být i alkohol, pro který se obchodníkům do 60 dnů nepodaří získat doklad o původu lihu. Podobu formuláře určuje nařízení, které dnes dopoledne vyšlo ve Sbírce zákonů. Podrobné informace pro distributory a výrobce ministerstvo zveřejní.

Ministr uvedl, že opatření země konzultovala s Bruselem a také Polskem. Dál bude pracovat meziresortní komise.

Na trh bude moct být postupně uvolňován také alkohol letošní s doloženým původem lihu a novými bezpečnostními pásky. Kolky s červeným označením NOVÝ, na alkohol vyrobený až po propuknutí metylalkoholové aféry, začala celní správa distribuovat výrobcům ve středu.

Kontroly v obchodech a restauracích budou intenzivní nejméně ještě několik týdnů. Riziko metylalkoholu na české trhu stále bude.

djaba ( 30. září 2012 20:27 )

Zdravim, letos koluje mezi lidma nova forma privydelku, idealni na podzim, kdyz je vecer hodinka dve casu... TO STIHNU I TŘI KUNČAFTY

bobou ( 29. září 2012 12:01 )

No to je zase příkaz hodný našich mocipánů. Tento alkohol vyrobený před lednem 2012 měl totiž zůstat v barech, obchodech atd. Jenže oni když je nějaký průšvih, tak jako vždy, neví kudy kam, tak vymýšlejí jeden nesmysl za druhým. Ať to stojí co to stojí. Však on obyčejný lid ty obrovské ztráty zase nějak uhradí. To by v tom byl čert, aby Kalous a jemu podobní na něco nepřišli. Když tak čtu ty veškeré denní ztráty na tržbách, tak si říkám proč se náš stát nezabývá jenom obchodováním s alkoholem? Cha cha... A jestli si ti experti myslí, že tím, že se změní kolky a dají lihu, lahvím tzv. rodné listy, tak že tím nebudou další lidé umírat, tak to se bohužel šeredně pletou!!!

alexandrakovva ( 28. září 2012 18:30 )

Ahoj, letos koluje mezi lidma nova forma privydelku, idealni na podzim, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takto privydelavam uz od srpna a vazne me to nadchlo. Miliony z toho sice nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana korunka Vice na www.CervenaCerna.cz

alexandrakova ( 28. září 2012 10:54 )

Ahoj, letos koluje mezi lidma nova forma privydelku, idealni na podzim, kdyz je vecer hodinka dve casu... Sama si takto privydelavam uz od srpna a vazne me to nadchlo. Miliony z toho sice nejsou, ale dokud to jde, tak se mi hodi kazda snadno vydelana korunka Vice na www.CervenaCerna.cz

lukreciaborgia ( 27. září 2012 17:44 )

pro fešák-hubert http://www.janalorencova.cz/clanky/sedmnact-mrtvych-coby-vystupni-kontrola-kvality-a lkoholu/#

Zobrazit celou diskusi